Hem: Teman: Sökning: Sök Arbetsdomstolens domar:

Arbetsdomstolens domarAvancerad sökning i Arbetsdomstolens avgöranden

( sedan 1993 )

Urval :

Sökord : Lönetillägg ( 18 st. )
OCH
Arbetsmarknadssektor : Privata sektorn ( 1 201 st. )

Hittade 17 refererade avgöranden ( listas nedan )

» Gör en ny avancerad sökning

Gå tillbaka

2012 ( 2 refererade avgöranden )

Prejudikat med Sören Öman : AD 2012 nr 18 meddelad Enhällig
DirektstämtDom ]

|  ]

Sammanfattning :

Enligt bussbranschavtalet ska lönetillägg betalas till bussförare anställda hos bussbolag och busstationer, vilka utför linjetrafik för AB Storstockholms Lokaltrafik (SL) under tid bussföraren utför sådan trafik. Ett bolag utför i vissa områden i Stockholm busstrafik i form av s.k. närtrafik, som innefattar service- och flexlinjer, enligt avtal som efter upphandlingsförfarande träffades med dåvarande färdtjänstnämnden hos Stockholms läns landsting. Under avtalstiden fördes den verksamhet som omfattar den av färdtjänstnämnden upphandlade närtrafiken över till SL. De bussförare som kör i närtrafiken har inte fått något lönetillägg. Fråga bl.a. om avtalet ska tolkas så att det innebär att bussförarna ska anses utföra trafik för SL endast i de fall SL också har upphandlat trafiken. Även fråga om närtrafiken är linjetrafik i kollektivavtalets mening.

» Läs hela rättsfallet AD 2012 nr 18

Parter ( Privata sektorn ) : Bussarbetsgivarna & Svenska Kommunalarbetareförbundet & Traveller Buss Aktiebolag

Ombud : Annett Olofsson & Eva Glückman

Ledamöter i Arbetsdomstolen : Carina Gunnarsson, Sören Öman, Christer Måhl, Kerstin Brodowsky, Charlott Richardson, Torbjörn Johansson och Matts Jutterström. Enhälligt.
Sekreterare : Sofia Andersson

Dela :

Prejudikat : AD 2012 nr 8 meddelad Enhällig
DirektstämtDom ]

| | | | | |  ]

Sammanfattning :

Arbetstagare, som var sysselsatta i kontinuerligt skiftarbete vid ett sågverk, hade personliga tillägg enligt en övergångsregel i sågverkavtalet. Arbetsgivaren beslutade att upphöra med skiftformen med arbetsbristuppsägningar som följd. I samband med förhandlingarna som föregick besluten träffade de lokala parterna ett kollektivavtal om bl.a. att det personliga tillägget skulle återinföras vid återgång till det tidigare kontinuerliga skiftarbetet. Fråga om även arbetstagare som återanställdes när skiftformen återinfördes har rätt att till personligt tillägg enligt den lokala överenskommelsen.

» Läs hela rättsfallet AD 2012 nr 8

Parter ( Privata sektorn ) : AB K.H. Sågverk & GS Facket för skogs- trä- och grafisk bransch avd. 12 Dalarna

Ombud : Annett Olofsson & Kajsa Fällström Isaksson

Ledamöter i Arbetsdomstolen : Cathrine Lilja Hansson, Hans Blyme, Kurt Eriksson, Kerstin Brodowsky, Lars-Erik Tour (f.d. juristen i Grafiska Företagens Förbund; tillfällig ersättare), Lasse Thörn och Stina Nilsen (f.d. ombudsmannen i Industrifacket Metall; tillfällig ersättare). Enhälligt.
Sekreterare : Hanna Svensson

Dela :

2011 ( 1 refererat avgörande )

Prejudikat : AD 2011 nr 55 meddelad Enhällig
DirektstämtDom ]

| | |  ]

Sammanfattning :

En arbetstagare har enligt en lokal löneöverenskommelse varit berättigad till ett särskilt lönetillägg som förutsatte att arbetstagaren utförde en viss arbetsuppgift. Ett antal år senare gör arbetsgivaren avdrag från lönen med hänvisning till att arbetstagaren inte längre utför denna arbetsuppgift. Fråga huruvida den vid den tidpunkten gällande lokala löneöverenskommelsen innebär att lönetillägget har kommit att utgöra en del av arbetstagarens fasta månadslön. Frågan har besvarats nekande. Arbetsgivarens löneavdrag har inte heller ansetts strida mot det centralt gällande kollektivavtalet. Omständigheterna har emellertid varit sådana att löneavdraget har ansetts strida mot arbetstagarens enskilda anställningsavtal.

» Läs hela rättsfallet AD 2011 nr 55

Parter ( Privata sektorn ) : 3M Svenska Aktiebolag & Industri och KemiGruppen & Industrifacket Metall

Ombud : Lars Sydolf & Sussanne Lundberg

Ledamöter i Arbetsdomstolen : Michaël Koch, Hans Blyme, Inga Jerkeman, Björn Müntzing, Gabriella Forssell, Lasse Thörn och Jörgen Andersson (f.d. enhetschefen i Landsorganisationen; tillfällig ersättare). Enhälligt.
Sekreterare : Björn Länsisyrjä

Dela :

2009 ( 1 refererat avgörande )

Prejudikat med Sören Öman : AD 2009 nr 35 meddelad Enhällig
DirektstämtDom ]

|  ]

Sammanfattning :

Fråga bl.a. om tillämpningsområdet för ett lokalt kollektivavtals bestämmelser om personligt lönetillägg för vissa arbetstagare.

» Läs hela rättsfallet AD 2009 nr 35

Parter ( Privata sektorn ) : Carlsberg Sverige Aktiebolag & Livsmedelsföretagen & Svenska Livsmedelsarbetareförbundet

Ombud : Agneta Bern & Anna Nordin

Ledamöter i Arbetsdomstolen : Michaël Koch, Sören Öman, Kerstin G Andersson, Charlott Richardson, Claes Frankhammar, Thomas Fredén (f.d. ombudsmannen i Landsorganisationen; tillfällig ersättare) och Stina Nilsen (f.d. ombudsmannen i Industrifacket Metall; tillfällig ersättare). Enhälligt.
Sekreterare : Maria Vereide Dahlberg

Dela :

2007 ( 4 refererade avgöranden )

Prejudikat : AD 2007 nr 90 meddelad Enhällig
DirektstämtDom ]

| | | | | |  ]

Sammanfattning :

Kollektivavtal gällde på arbetsplatsen. Flera arbetstagare omplacerades till andra arbetsuppgifter vid en omläggning av produktionen på arbetsplatsen. Fyra av arbetstagarna var medlemmar i en annan arbetstagarorganisation än den kollektivavtalsslutande arbetstagarorganisationen. Fråga om dessa arbetstagare har rätt till lönetillägg enligt kollektivavtalets reglering. Därvid i huvudsak fråga om kollektivavtalets normerande verkan, om avtalets bestämmelser om lönetillägg och en skiljeklausul i kollektivavtalet är tillämpliga på de utanförstående arbetstagarna, och om omplaceringarna inneburit övergång till annat arbetsområde i enlighet med kollektivavtalets reglering.

» Läs hela rättsfallet AD 2007 nr 90

Parter ( Privata sektorn ) : Ericsson Aktiebolag & Sveriges Ingenjörer & Teknikarbetsgivarna

Ombud : Björn-Erik Björck & Helena Edman

Ledamöter i Arbetsdomstolen : Cathrine Lilja Hansson, Ulla Erlandsson, Christer Måhl, Bengt Huldt, Kent Johansson, Inger Öhrn Karlsson (f.d. ombudsmannen i Industrifacket; tillfällig ersättare) och Margareta Zandén. Enhälligt.
Sekreterare : Inge Karlström

Dela :

Prejudikat : AD 2007 nr 57 meddelad Enhällig
DirektstämtDom ]

| |  ]

Sammanfattning :

Ett bolag som bedriver flygtrafik har erbjudit övertaliga flygkaptener fortsatt anställning som flygstyrmän. Erbjudandena har accepterats av flygkaptenerna. Fråga om de enligt kollektivavtalet är berättigade att i de nya anställningarna som flygstyrmän behålla sina kaptenstillägg.

» Läs hela rättsfallet AD 2007 nr 57

Parter ( Privata sektorn ) : Flygarbetsgivarna & Svensk Pilotförening

Ombud : Eva Glückman & Pia Schöldström & Tom Johansson

Ledamöter i Arbetsdomstolen : Carina Gunnarsson, Ulla Erlandsson, Christer Måhl, Göran Trogen, Anders Sandgren, Margareta Zandén och Bo Almgren. Enhälligt.
Sekreterare : Stefan Lundstig

Dela :

Prejudikat : AD 2007 nr 54 meddelad Enhällig
DirektstämtDom ]

| | | | |  ]

Sammanfattning :

Fråga om tolkning av transportavtalet och om det av avtalet följer att förutom grundlön även lönetillägg i form av premiekompensation och befattningstillägg skall utgå vid terminalarbete för sådan tid då en arbetstagare antingen får extra lön eller kompensationsledigt för att han eller hon arbetar tvåskift. Arbetsdomstolen har funnit att så är fallet.

» Läs hela rättsfallet AD 2007 nr 54

Lagrum : 54 § lagen (1976:580) om medbestämmande i arbetslivet

Parter ( Privata sektorn ) : Biltrafikens Arbetsgivareförbund & DHL Express (Sweden) Aktiebolag & Svenska Transportarbetareförbundet

Ombud : Pia Schöldström & Sofie Rehnström

Ledamöter i Arbetsdomstolen : Cathrine Lilja Hansson, Anders Eka, Christer Måhl, Rolf Hugert, Agne Werneskog (f.d. direktören i Almega Tjänsteförbunden; tillfällig ersättare), Per Bardh och Thomas Fredén (ombudsmannen i Landsorganisationen; tillfällig ersättare). Enhälligt.
Sekreterare : Jenny Welander Wadström

Dela :

Prejudikat : AD 2007 nr 13 meddelad — Med skiljaktig mening
DirektstämtDom ]

|  ]

Sammanfattning :

Enligt 2003 års bussbranschavtal skall lönetillägg utgå till bussförare anställda hos bussbolag och busstationer, vilka utför linjetrafik för AB Storstockholms Lokaltrafik under tid bussföraren utför sådan trafik, den s.k. Stockholmssulan. En bussförare som är anställd hos ett bolag som utför närtrafik efter upphandling av Stockholms läns landstings färdtjänstnämnd har inte erhållit något lönetillägg. Fråga bl.a. om avtalet skall tolkas så att det innebär att lönetillägg skall utgå endast till anställda vid bussbolag och busstationer som utför linjetrafik för bolaget SL eller om det innebär att sådant lönetillägg skall utges även till anställda hos bolag som utför linjetrafik för landstinget, om trafiken tidigare varit upphandlad av SL.

» Läs hela rättsfallet AD 2007 nr 13

Lagrum : 54 § lagen (1976:580) om medbestämmande i arbetslivet

Parter ( Privata sektorn ) : Bussarbetsgivarna & Svenska Kommunalarbetareförbundet & Traveller Buss Aktiebolag

Ombud : Pia Schöldström & Stellan Gärde

Ledamöter i Arbetsdomstolen : Cathrine Lilja Hansson, Anna Middelman (f.d. hovrättsassessor; tillfällig ersättare), Berndt Molin, Bengt Huldt, Tord Granström (f.d. förbundsjuristen i Skogs- och Lantarbetsgivareförbundet; tillfällig ersättare), Per Bardh (skiljaktig), Staffan Holmertz (f.d. förhandlingschefen i Svenska Elektrikerförbundet; tillfällig ersättare; skiljaktig).
Sekreterare : Anu Rintala

Dela :

2006 ( 1 refererat avgörande )

Prejudikat : AD 2006 nr 16 meddelad Enhällig
DirektstämtDom ]

| | |  ]

Sammanfattning :

Två arbetstagare har sagts upp på grund av arbetsbrist då arbetsgivaren lade ned sin verksamhet på orten. Under uppsägningstiden erbjöds, sökte och tillträdde arbetstagarna anställningar hos samma arbetsgivare men på en annan ort. Arbetstagarna hade tidigare, i enlighet med en överenskommelse i form av kollektivavtal, haft personliga lönetillägg. Fråga har uppkommit dels om överenskommelsen innebär att arbetstagarna har rätt att behålla sina personliga tillägg så länge de är oavbrutet anställda hos samma arbetsgivare, dels om arbetstagarna har erhållit nya anställningar eller har kvar sina gamla anställningar.

» Läs hela rättsfallet AD 2006 nr 16

Parter ( Privata sektorn ) : Flygarbetsgivarna & Svenska Transportarbetareförbundet

Ombud : Dan Holke & Pia Schöldström

Ledamöter i Arbetsdomstolen : Carina Gunnarsson, Christian von Szalay (f.d. hovrättsassessor; tillfällig ersättare), Eva Plogeus, Kerstin Brodowsky, Rolf Hugert, Inger Öhrn Karlsson och Gunilla Kevdal. Enhälligt.
Sekreterare : Karin Hellmont

Dela :

2005 ( 1 refererat avgörande )

Prejudikat : AD 2005 nr 13 meddelad — Med skiljaktig mening
DirektstämtDom ]

| |  ]

Sammanfattning :

I ett kollektivavtal som gäller för cateringarbetare föreskrivs att ett lönetillägg om 1 200 kr skall utgå om anställningen avser arbete som kräver särskild yrkesutbildning, t.ex. utbildning till kock eller kallskänka. I målet är fråga om fyra arbetstagare haft sådant kallskänksarbete att de varit berättigade till lönetillägg enligt kollektivavtalet. De har samtliga varit anställda hos ett cateringföretag som levererar färdiga måltider till bl.a. flygbolag.

» Läs hela rättsfallet AD 2005 nr 13

Parter ( Privata sektorn ) : Flygarbetsgivarna & Hotell- och restaurangfacket & LSG Sky Chefs Sverige Aktiebolag

Ombud : Lena Widman & Pia Schöldström

Ledamöter i Arbetsdomstolen : Carina Gunnarsson, Gunilla Svahn Lindström, Gunilla Upmark, Bengt Huldt, Karl Olof Stenqvist, Håkan Pettersson (skiljaktig) och Inger Öhrn Karlsson.
Sekreterare : Kristina Andersson

Dela :

2004 ( 1 refererat avgörande )

Prejudikat : AD 2004 nr 94 meddelad Enhällig
DirektstämtDom ]

|  ]

Sammanfattning :

På sjöfartens område gäller en ramöverenskommelse med riktlinjer för avtal om krigsrisktillägg och krigsolycksfallsförsäkring. Vid bestämmande av det geografiska område inom vilket det föreligger risk för krigshandlingar skall enligt överenskommelsen ”hänsyn bl.a. tas till Utrikesdepartementets bedömningar samt om försäkringsbolagen har höjt sina premier på grund av krigsfara”. Fråga om arbetsgivarsidan på grund av ramöverenskommelsen har haft skyldighet att under Irakkriget teckna särskild överenskommelse om krigsrisktillägg avseende hela Persiska viken.

» Läs hela rättsfallet AD 2004 nr 94

Parter ( Privata sektorn ) : Ledarna & Sjöbefälsförbundet & Sjöfartens Arbetsgivareförbund & Sveriges Fartygsbefälsförening

Ombud : Björn Egerlund & Mats Johansson

Ledamöter i Arbetsdomstolen : Michaël Koch, Dag Ekman, Kurt Eriksson, Peter Ander, Claes Frankhammar, Inger Efraimsson och Lars E. Rabenius. Enhälligt.
Sekreterare : Inge-Marie Nilsson

Dela :

2001 ( 1 refererat avgörande )

Prejudikat : AD 2001 nr 9 meddelad Enhällig
DirektstämtDom ]

| | | |  ]

Sammanfattning :

I ett lokalt kollektivavtal har föreskrivits att ett personligt lönetillägg skall utgå till medlemmar i den avtalsslutande organisationen. Fråga om två arbetstagare är berättigade till detta tillägg även sedan de lämnat denna organisation och blivit medlemmar i en annan organisation samt om arbetsgivaren gjort sig skyldig till föreningsrättskränkning genom att inte längre betala ut lönetillägget till dem.

» Läs hela rättsfallet AD 2001 nr 9

Lagrum : 8 § och 26 § lagen (1976:580) om medbestämmande i arbetslivet

Parter ( Privata sektorn ) : Pågen Aktiebolag & Sveriges Bageriförbund & Sydfack Eslöv Lund

Ombud : John Norder & Per Helgesson

Ledamöter i Arbetsdomstolen : Carina Gunnarsson, Örjan Härneskog (f.d. hovrättsassessorn; tillfällig ersättare), Karin Isacsson, Bengt Huldt, Ulf Perbeck, Maud Jansson och Anna-Greta Johansson. Enhälligt.
Sekreterare : Klas Lohmander

Dela :

1998 ( 1 refererat avgörande )

Prejudikat : AD 1998 nr 141 meddelad Enhällig
DirektstämtDom ]

| | | | |  ]

Sammanfattning :

En journalist på en dagstidning fick efter överenskommelse med arbetsgivaren uppdraget att vara ansvarig redaktör för tidningens nöjesbilaga. Överenskommelsen innebar också att journalisten erhöll ersättning med visst belopp utöver den tidigare månadslönen. Sedan journalisten övergått till andra arbetsuppgifter uppkommer tvist om hans lön. Arbetsdomstolen finner dels att lönetillägget enligt överenskommelsen mellan arbetsgivaren och journalisten skulle utgå endast så länge journalisten hade arbetsuppgiften att vara ansvarig redaktör, dels att en överenskommelse av sådan innebörd inte är ogiltig som stridande mot det mellan Svenska Tidningsutgivareföreningen och Svenska Journalistförbundet gällande kollektivavtalet för redaktionspersonal (journalistavtalet).

» Läs hela rättsfallet AD 1998 nr 141

Parter ( Privata sektorn ) : Svenska Journalistförbundet & Svenska Tidningsutgivareföreningen

Ledamöter i Arbetsdomstolen : Michaël Koch, Brita Swan, Palle Landin, Carl Magnus Pontén, Margareta Regnell, Jarl Karlsson och Bo Almgren. Enhälligt.
Sekreterare : Inger Andersson

Dela :

1997 ( 1 refererat avgörande )

Prejudikat : AD 1997 nr 122 meddelad Enhällig
DirektstämtDom ]

| | | | |  ]

Sammanfattning :

Det s.k. bageriavtalet innehåller bl.a. bestämmelser om s.k. söndagstillägg vid ordinarie arbetstid förlagd till söndag före kl. 24.00. Tvisten i målet gäller frågan om endast bageriarbetare med ordinarie arbetstid förlagd till söndagsdygn är berättigade till detta tillägg och om andra bageriarbetare, som arbetar övertid under söndagsdygn, inte är berättigad till sådant tillägg men väl för lön för arbetad tid jämte övertidstillägg enligt avtalet. Arbetsdomstolen finner att avtalet skall förstås på detta sätt. Med söndagsdygn förstås här tiden från lördag kl. 11.00 till söndag kl. 24.00.

» Läs hela rättsfallet AD 1997 nr 122

Parter ( Privata sektorn ) : Delicato Bakverk Aktiebolag & Svenska Livsmedelsarbetareförbundet & Sveriges Bageriförbund

Ledamöter i Arbetsdomstolen : Nina Pripp, Brita Swan, Palle Landin, Ulf E. Nilsson, Bengt Huldt, Göte Larsson och Gunnar Ericson. Enhälligt.
Sekreterare : Anette Bergene

Dela :

1995 ( 1 refererat avgörande )

Prejudikat : AD 1995 nr 64 meddelad Enhällig
DirektstämtDom ]

| | |  ]

Sammanfattning :

I det mellan Arbetsgivareföreningen SRAO och Svenska Journalistförbundet gällande kollektivavtalet om allmänna anställningsvillkor finns bestämmelser om s.k. produktionsresetillägg vid tjänsteresa utomlands för deltagande i programproduktion. Tillägget utges som ”kompensation för anpassningen av arbetstidens förläggning med hänsyn till programproduktionens krav” och uppgår till 200 kr per arbetsdag, exkl. resdagar. De närmare bestämmelserna om denna ersättning finns i avtalets § 1 mom. 5:1 och 5:3. – Tvisten i målet gäller om en tjänsteman som har rätt till produktionsresetillägg därutöver har rätt enligt avtalet till kompensation i form av ledighet för övertidsarbete. Arbetsdomstolen finner inte visat att så är fallet.

» Läs hela rättsfallet AD 1995 nr 64

Parter ( Privata sektorn ) : Arbetsgivareföreningen SRAO & Svenska Journalistförbundet

Ledamöter i Arbetsdomstolen : Nina Pripp, Brita Swan, Palle Landin, Ulf E. Nilsson, Henrik Sahlin, Lennart Andersson och Erik Adolfsson (förste ombudsman i Försvarets Civila Tjänstemannaförbund; tillfällig ersättare). Enhälligt.
Sekreterare : Jan Bergman

Dela :

1994 ( 1 refererat avgörande )

Prejudikat : AD 1994 nr 136 meddelad Enhällig
DirektstämtDom ]

| | | | |  ]

Sammanfattning :

Fråga huruvida månadsavlönade skiftarbetare har rätt till skiftformstillägg enligt regler därom i verkstadsavtalet.

» Läs hela rättsfallet AD 1994 nr 136

Parter ( Privata sektorn ) : Svenska Metallindustriarbetareförbundet & Sveriges Verkstadsförening

Ledamöter i Arbetsdomstolen : Hans Stark, Brita Swan, Annika Baude, Christian Tydén, Mats Holmgren, Inge Janérus och Göran Karlsson (f.d. enhetschefen i Landsorganisationen; tillfällig ersättare). Enhälligt.
Sekreterare : Gertrud Forkman

Dela :

1993 ( 1 refererat avgörande )

Prejudikat : AD 1993 nr 173 meddelad — Med skiljaktig mening
DirektstämtDom ]

| | | | |  ]

Sammanfattning :

Ett byggnadsföretag som var bundet av byggnadsavtalet tillämpade försöksvis en ordning med närvaropremier på några arbetsplatser vid vilka utfördes nybyggnadsarbete på ackord. Närvaropremien utgjordes av ett tillägg till den enskilda arbetstagarens timförtjänst. Premien betalades ut för varje fjortondagarsperiod under vilken arbetstagaren var hundraprocentigt närvarande. Fråga om närvaropremien enligt byggnadsavtalet utgjort en del av ackordsersättningen och om ordningen med närvaropremier kunnat införas utan godkännande av Byggnadsarbetareförbundets lokalavdelning. Invändning att närvaropremien utgjort en gratifikation.

» Läs hela rättsfallet AD 1993 nr 173

Parter ( Privata sektorn ) : Byggförbundet & Skanska Entreprenad Aktiebolag & Svenska Byggnadsarbetareförbundet

Ledamöter i Arbetsdomstolen : Hans Stark, Michaël Koch, Palle Landin, Ulf E. Nilsson (skiljaktig), Christian Tydén (skiljaktig), Tore Andersson och Göran Karlsson.
[ Enkönad manlig sammansättning ]
Sekreterare : Jakob Hedenmo

Dela :

» Gör en ny avancerad sökning

Laddar…

Senast uppdaterad 2020-04-26 av Sören Öman