Författningstext m.m.
Visa ( Klicka här )
Sverige
- Utstationeringslagen – Lagen (1999:678) om utstationering av arbetstagare
- Medbestämmandelagen – Lagen (1976:580) om medbestämmande i arbetslivet
EU
- Utstationeringsdirektivet – Europaparlamentets och rådets direktiv 96/71/EG av den 16 december 1996 om utstationering av arbetstagare i samband med tillhandahållande av tjänster (Celex 31996L0071)
- Tillämpningsdirektivet – Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/67/EU av den 15 maj 2014 om tillämpning av direktiv 96/71/EG om utstationering av arbetstagare i samband med tillhandahållande av tjänster och om ändring av förordning (EU) nr 1024/2012 om administrativt samarbete genom informationssystemet för den inre marknaden (IMI-förordningen) (Celex 32014L0067)
- Ändringsdirektivet – Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2018/957 av den 28 juni 2018 om ändring av direktiv 96/71/EG om utstationering av arbetstagare i samband med tillhandahållande av tjänster (Celex 32018L0957)
- Rom I-förordningen – Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 593/2008 av den 17 juni 2008 om tillämplig lag för avtalsförpliktelser (Rom I)
- Rom II-förordningen – Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 864/2007 av den 11 juli 2007 om tillämplig lag för utomobligatoriska förpliktelser (Rom II)
- EUF-fördraget – Fördraget om Europeiska unionens funktionssätt
Visa ( Klicka här )
Artikel 56 (f.d. artikel 49 FEG)
Inom ramen för nedanstående bestämmelser ska inskränkningar i friheten att tillhandahålla tjänster inom unionen förbjudas beträffande medborgare i medlemsstater som har etablerat sig i en annan medlemsstat än mottagaren av tjänsten.
Europaparlamentet och rådet får i enlighet med det ordinarie lagstiftningsförfarandet besluta att bestämmelserna i detta kapitel ska tillämpas även på medborgare i tredjeland som tillhandahåller tjänster och som har etablerat sig inom unionen.
Artikel 57 (f.d. artikel 50 FEG)
Som ”tjänster” i fördragens mening ska anses prestationer som normalt utförs mot ersättning, i den utsträckning de inte faller under bestämmelserna om fri rörlighet för varor, kapital och personer.
Med tjänster ska särskilt avses verksamhet
a) av industriell natur,
b) av kommersiell natur,
c) inom hantverk,
d) inom fria yrken.Utan att det påverkar tillämpningen av bestämmelserna i kapitlet om etableringsrätt får den som tillhandahåller en tjänst tillfälligt utöva sin verksamhet i den medlemsstat där tjänsten tillhandahålls på samma villkor som denna stat uppställer för sina egna medborgare.
Artikel 61 (f.d. artikel 54 FEG)
Så länge inskränkningarna i friheten att tillhandahålla tjänster inte har avvecklats, ska varje medlemsstat tillämpa dessa inskränkningar på alla i artikel 56 första stycket avsedda personer som tillhandahåller tjänster, utan att göra åtskillnad i fråga om nationalitet eller hemvist.
Artikel 52 (f.d. artikel 46 FEG)
1. Bestämmelserna i detta kapitel och åtgärder som vidtagits med stöd av dessa ska inte hindra tillämpning av bestämmelser i lagar och andra författningar som föreskriver särskild behandling av utländska medborgare och som grundas på hänsyn till allmän ordning, säkerhet eller hälsa.
2. Europaparlamentet och rådet ska i enlighet med det ordinarie lagstiftningsförfarandet utfärda direktiv för samordning av de ovan nämnda bestämmelserna.
Artikel 54 (f.d. artikel 48 FEG)
Bolag som bildats i överensstämmelse med en medlemsstats lagstiftning och som har sitt säte, sitt huvudkontor eller sin huvudsakliga verksamhet inom unionen ska vid tillämpningen av bestämmelserna i detta kapitel likställas med fysiska personer som är medborgare i medlemsstaterna.
Med ”bolag” förstås bolag enligt civil- eller handelslagstiftning, inbegripet kooperativa sammanslutningar samt andra offentligrättsliga eller privaträttsliga juridiska personer, med undantag av sådana som inte drivs i vinstsyfte.
- Europeiska unionens stadga om de grundläggande rättigheterna
Visa ( Klicka här )
Artikel 12 – Mötes- och föreningsfrihet
1. Var och en har rätt till frihet att delta i fredliga sammankomster samt till föreningsfrihet på alla nivåer, särskilt på det politiska, fackliga och medborgerliga området, vilket innebär rätten för var och en att bilda och ansluta sig till fackföreningar för att skydda sina intressen.
2. De politiska partierna på unionsnivå ska bidra till att unionsmedborgarnas politiska vilja kommer till uttryck.
Artikel 28 – Förhandlingsrätt och rätt till kollektiva åtgärder
Arbetstagare och arbetsgivare, eller deras respektive organisationer, har i enlighet med unionsrätten samt nationell lagstiftning och praxis rätt att förhandla och ingå kollektivavtal på lämpliga nivåer och att i händelse av intressekonflikter tillgripa kollektiva åtgärder för att försvara sina intressen, inbegripet strejk.
Artikel 51 – Tillämpningsområde
1. Bestämmelserna i denna stadga riktar sig, med beaktande av subsidiaritetsprincipen, till unionens institutioner, organ och byråer samt till medlemsstaterna endast när dessa tillämpar unionsrätten. Institutionerna, organen, byråerna och medlemsstaterna ska därför respektera rättigheterna, iaktta principerna och främja tillämpningen av dem i enlighet med sina respektive befogenheter och under iakttagande av gränserna för unionens befogenheter enligt fördragen.
2. Denna stadga innebär inte någon utvidgning av tillämpningsområdet för unionsrätten utanför unionens befogenheter, medför varken någon ny befogenhet eller någon ny uppgift för unionen och ändrar heller inte de befogenheter och uppgifter som fastställs i fördragen.
Artikel 52 – Rättigheternas och principernas räckvidd och tolkning
1. Varje begränsning i utövandet av de rättigheter och friheter som erkänns i denna stadga ska vara föreskriven i lag och förenlig med det väsentliga innehållet i dessa rättigheter och friheter. Begränsningar får, med beaktande av proportionalitetsprincipen, endast göras om de är nödvändiga och faktiskt svarar mot mål av allmänt samhällsintresse som erkänns av unionen eller behovet av skydd för andra människors rättigheter och friheter.
2. De rättigheter som erkänns i denna stadga för vilka bestämmelser återfinns i fördragen ska utövas på de villkor och inom de gränser som fastställs i dessa.
3. I den mån som denna stadga omfattar rättigheter som motsvarar sådana som garanteras av europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna ska de ha samma innebörd och räckvidd som i konventionen. Denna bestämmelse hindrar inte unionsrätten från att tillförsäkra ett mer långtgående skydd.
4. I den mån som grundläggande rättigheter enligt medlemsstaternas gemensamma konstitutionella traditioner erkänns i denna stadga, ska rättigheterna tolkas i samstämmighet med dessa traditioner.
[…]
Europarådet
- Europarådets sociala stadga (1996)
Visa ( Klicka här )
Artikel 5 – Föreningsrätt
För att säkerställa eller främja arbetstagarnas och arbetsgivarnas frihet att bilda och tillhöra lokala, centrala eller internationella organisationer som tillvaratar deras ekonomiska och sociala intressen, åtar sig parterna att varken utforma eller tillämpa sin nationella lagstiftning på ett sådant sätt att denna frihet kränks. I vad mån de åtaganden som avses i denna artikel skall tillämpas på personer som tillhör polisväsendet skall bestämmas i nationella lagar och förordningar. Den princip som skall bestämma hur dessa åtaganden skall tillämpas på personer som tillhör krigsmakten och den utsträckning i vilken de skall tillämpas på personer i denna kategori skall ävenledes bestämmas i nationella lagar eller andra förordningar.
Artikel 6 – Kollektiv förhandlingsrätt
För att trygga arbetstagarnas och arbetsgivarnas rätt att förhandla kollektivt, åtar sig parterna
1. att främja gemensamt samråd mellan arbetstagare och arbetsgivare,
2. att, där så är nödvändigt och lämpligt, främja ett förfarande med frivilliga förhandlingar mellan, å ena sidan, arbetsgivarna eller deras organisationer och, å andra sidan, arbetstagarnas organisationer för att uppnå en reglering av arbetsvillkoren genom kollektivavtal,
3. att främja införande och tillämpning av ett lämpligt förfarande för förlikning och frivillig skiljedom i arbetstvister,
samt att erkänna
4. arbetstagarnas och arbetsgivarnas rätt att vidta kollektiva åtgärder i händelse av intressekonflikt, däri inbegripet strejk, om inte annat följer av förpliktelser enligt gällande kollektivavtal.Artikel 19 – Rätt till skydd och hjälp för migrerande arbetstagare och deras familjer
För att trygga migrerande arbetstagares och deras familjers rätt till skydd och hjälp inom annan parts territorium, åtar sig parterna
[…]
4. att, i den mån sådana förhållanden regleras genom lagar eller andra förordningar eller står under kontroll av en administrativ myndighet, tillförsäkra ifrågavarande arbetstagare som lagligen vistas inom deras territorier en behandling som inte är mindre förmånlig än den som tillkommer de egna medborgarna i fråga om
a) lön och övriga anställnings- och arbetsförhållanden,
b) medlemskap i fackliga organisationer och rätt att åtnjuta i kollektivavtal fastställda förmåner,
c) bostad,
[…]Artikel G – Inskränkningar
1. Ett faktiskt förverkligande av de i del I angivna rättigheterna och principerna samt ett faktiskt åtnjutande av dessa i enlighet med vad som stadgas i del II förutsätter att ifrågavarande rättigheter och principer inte görs till föremål för andra inskränkningar eller begränsningar än de som anges i dessa delar av stadgan, med undantag för sådana bestämmelser som anges i lag och som är nödvändiga i ett demokratiskt samhälle som garanti för andras fri- och rättigheter eller som skydd för samhällets intresse, den nationella säkerheten eller allmän hälsa eller moral.
2. De enligt denna stadga tillåtna inskränkningarna i häri angivna rättigheter och förpliktelser får endast tillämpas för de avsedda syftena.
- Europakonventionen – Den europeiska konventionen angående skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna
Visa ( Klicka här )
Artikel 11 – Frihet att delta i sammankomster och föreningsfrihet
1. Var och en har rätt till frihet att delta i fredliga sammankomster samt till föreningsfrihet, inbegripet rätten att bilda och ansluta sig till fackföreningar för att skydda sina intressen.
2. Utövandet av dessa rättigheter får inte underkastas andra inskränkningar än sådana som är föreskrivna i lag och som i ett demokratiskt samhälle är nödvändiga med hänsyn till statens säkerhet eller den allmänna säkerheten, till förebyggande av oordning eller brott, till skydd för hälsa eller moral eller till skydd för andra personers fri- och rättigheter. Denna artikel hindrar inte att det för medlemmar av de väpnade styrkorna, polisen eller den statliga förvaltningen görs lagliga inskränkningar i utövandet av de nämnda rättigheterna.
Artikel 14 – Förbud mot diskriminering
Åtnjutandet av de fri- och rättigheter som anges i denna konvention skall säkerställas utan någon åtskillnad såsom på grund av kön, ras, hudfärg, språk, religion, politisk eller annan åskådning, nationellt eller socialt ursprung, tillhörighet till nationell minoritet, förmögenhet, börd eller ställning i övrigt.
ILO (FN:s internationella arbetsorganisation)
- Konvention (nr 87) angående föreningsfrihet och skydd för organisationsrätten
- Konvention (nr 98) angående tillämpningen av principerna för organisationsrätten och den kollektiva förhandlingsrätten
- Konvention (nr 154) om främjande av kollektiva förhandlingar
- Rapport 2012 från ILO:s expertkommitté
FN i övrigt
- Konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter
Visa ( Klicka här )
Artikel 22
1. Var och en skall ha rätt till föreningsfrihet, inbegripet rätten att bilda och ansluta sig till fackföreningar för att skydda sina intressen.
2. Utövandet av denna rättighet får inte underkastas andra inskränkningar än sådana som medges i lag och som i ett demokratiskt samhälle är nödvändiga med hänsyn till den nationella säkerheten och den allmänna säkerheten, den allmänna ordningen, skyddet av folkhälsan eller sedligheten eller skyddet av andra människors rättigheter och friheter. Bestämmelserna i denna artikel skall inte hindra att lagliga inskränkningar görs för de väpnade styrkornas och polisens utövande av denna rättighet.
3. Ingen bestämmelse i denna artikel skall tillåta en stat som är part i Internationella arbetsorganisationens konvention av år 1948 angående föreningsfrihet och skydd för organisationsrätten, att stifta lag som inskränker, eller tillämpa lagen på sätt som inskränker, det genom sagda konvention tillförsäkrade skyddet.
- Konventionen om ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter
Visa ( Klicka här )
Artikel 6
1. Konventionsstaterna erkänner rätten till arbete, som omfattar rätten för var och en att kunna förtjäna sitt uppehälle genom fritt valt eller antaget arbete, och åtar sig att vidta lämpliga åtgärder för att trygga denna rätt.
2. De åtgärder som konventionsstaterna skall vidta för att till fullo trygga denna rätt skall omfatta teknisk vägledning och yrkesvägledning samt program, riktlinjer och metoder som syftar till att trygga en jämn utveckling på det ekonomiska, sociala och kulturella området samt full sysselsättning på villkor som garanterar att varje individ åtnjuter de grundläggande politiska och ekonomiska friheterna.
Artikel 7
Konventionsstaterna erkänner rätten för var och en att åtnjuta rättvisa och gynnsamma arbetsvillkor, som i synnerhet skall tillgodose
a) ersättning vilken som ett minimum skall ge alla arbetstagare
i) skälig lön och lika ersättning för arbete av lika värde utan åtskillnad av något slag; i synnerhet skall kvinnorna tillförsäkras arbetsvillkor som inte är sämre än männens och erhålla lika lön för lika arbete,
ii) en godtagbar tillvaro för dem själva och deras familjer enligt bestämmelserna i denna konvention,
b) trygga och sunda arbetsförhållanden,
c) samma möjligheter för alla att bli befordrade i sitt arbete till en lämplig högre tjänst utan hänsyn till andra förhållanden än tjänstgöringstid och duglighet,
d) vila, fritid och skälig begränsning av arbetstiden, återkommande betald semester samt lön på allmänna helgdagar.Artikel 8
1. Konventionsstaterna åtar sig att tillförsäkra följande:
a) Rätten för var och en att, i syfte att främja och tillvarata sina ekonomiska och sociala intressen, bilda fackföreningar tillsammans med andra och att, om det är förenligt med vederbörande förenings stadgar, ansluta sig till en fackförening efter eget val. Utövandet av denna rättighet får inte underkastas andra inskränkningar än sådana som är lagstadgade och som i ett demokratiskt samhälle är nödvändiga med hänsyn till den nationella säkerheten eller den allmänna ordningen eller för skyddande av andras rättigheter och friheter.
b) Rätten för fackföreningar att bilda nationella förbund och rätten för dessa förbund att bilda eller ansluta sig till internationella fackföreningsorganisationer.
c) Rätten för fackföreningar att fritt utöva sin verksamhet utan andra inskränkningar än sådana som är lagstadgade och som i ett demokratiskt samhälle är nödvändiga med hänsyn till den nationella säkerheten eller den allmänna ordningen eller för skyddande av andras rättigheter och friheter.
d) Rätten att strejka under förutsättning att den utövas i enlighet med lagstiftningen i vederbörande stat.2. Denna artikel skall inte hindra att det för personer som ingår i de väpnade styrkorna, polismakten eller den statliga förvaltningen lag enligt införs inskränkningar i utövandet av dessa rättigheter.
3. Ingen bestämmelse i denna artikel skall tillåta en stat som är part i Internationella arbetsorganisationens konvention av år 1948 angående föreningsfrihet och skydd för organisationsrätten, att stifta lag som inskränker, eller tillämpa lagen på sätt som inskränker, det genom sagda konvention tillförsäkrade skyddet.
Förarbeten
Visa ( Klicka här )
Lex Britannia
- Prop. 1990/91:162 om vissa fredspliktsregler [ pdf || ]
- Ds 1994:13 Lex Britannia
- Bet. 1990/91:AU21 Vissa fredspliktsregler, ”Lex Britannia”
Utstationeringslagen
Viktigare ändringar i utstationeringslagen
- Prop. 2012/13:71 Anmälningsskyldighet vid utstationering (Arbetsmarknadsdepartementet) [ pdf || ]
- Ds 2011:22 Anmälningsskyldighet vid utstationering samt förtydligande avseende missbruk av visstidsanställningar enligt anställningsskyddslagen [ pdf || ]
- Bet. 2012/13:AU9 Anmälningsskyldighet vid utstationering [ pdf| ]
- SFS 2013:351
- SFS 2013:352 Förordning om anmälningsskyldighet vid utstationering av arbetstagare
- Prop. 2016/17:107 Nya utstationeringsregler
- Utstationeringskommittén
- Genomförandet av tillämpningsdirektivet
- Prop. 2017/18:214 Ett entreprenörsansvar för lönefordringar i bygg- och anläggningsbranschen (Arbetsmarknadsdepartementet) [ pdf || ]
- SOU 2015:13 Tillämpningsdirektivet till utstationeringsdirektivet – Del I [ pdf || ]
- SOU 2015:38 Tillämpningsdirektivet till utstationeringsdirektivet – Del II [ pdf || ]
- Dir. 2014:81 Genomförande av tillämpningsdirektivet till utstationeringsdirektivet [ pdf || ]
- Bet. 2016/17:AU9 Nya utstationeringsregler [ pdf| ]
- SFS 2017:320
- Prop. 2019/20:150 Mer likabehandling och ett stärkt skydd vid utstationering (Arbetsmarknadsdepartementet) [ pdf || ]
Övrigt
- Prop. 2016/17:163 Arbetsrättsliga villkor vid upphandling (Finansdepartementet) [ pdf || ]
- Prop. 2015/16:195 Nytt regelverk om upphandling (Finansdepartementet) [ pdf || ]
- Bet. 2016/17:FiU7 Nytt regelverk om upphandling [ pdf| ]
- SOU 2015:78 Upphandling och villkor enligt kollektivavtal [ pdf || ]
- SOU 2016:15 Arbetsklausuler och sociala hänsyn i offentlig upphandling – ILO:s konvention nr 94 samt en internationell jämförelse [ pdf || ]
- Dir. 2014:62 Upphandling och villkor enligt kollektivavtal
EU
Utstationeringsdirektivet
- Kommissionens första förslag COM(91)230 final – SYN 346
- Kommissionens andra förslag COM(93)225 final – SYN 346
- Kommissionens meddelande om genomförandet av utstationeringsdirektivet KOM(2003) 458 slutlig
- Kommissionens rapport om genomförandet av utstationeringsdirektivet SEC(2006) 439
- Kommissionens meddelande: Vägledning för utstationering av arbetstagare i samband med tillhandahållande av tjänster KOM(2006) 159 slutlig
- Kommissionens meddelande: Utstationering av arbetstagare i samband med tillhandahållande av tjänster – att maximera fördelar och möjligheter och samtidigt värna om skyddet för arbetstagarna KOM(2007) 304
- Kommissionens förslag den 8 mars 2016 till ändringar i utstationeringsdirektivet COM(2016) 128 final
Tillämpningsdirektivet
- Kommissionens förslag till direktiv om genomförande av utstationeringsdirektivet COM(2012) 131 final
Övrigt
Warning: Undefined array key "malnr" in /home/tessoren/public_html/wordpress/wp-content/themes/twentytwelve-child/page-material-om-utstationering-av-arbetstagare.php on line 530
Warning: Undefined array key "land" in /home/tessoren/public_html/wordpress/wp-content/themes/twentytwelve-child/page-material-om-utstationering-av-arbetstagare.php on line 530
Warning: Undefined array key "ecli" in /home/tessoren/public_html/wordpress/wp-content/themes/twentytwelve-child/page-material-om-utstationering-av-arbetstagare.php on line 530
Warning: Undefined array key "malnr" in /home/tessoren/public_html/wordpress/wp-content/themes/twentytwelve-child/page-material-om-utstationering-av-arbetstagare.php on line 530
Warning: Undefined array key "land" in /home/tessoren/public_html/wordpress/wp-content/themes/twentytwelve-child/page-material-om-utstationering-av-arbetstagare.php on line 530
Warning: Undefined array key "ecli" in /home/tessoren/public_html/wordpress/wp-content/themes/twentytwelve-child/page-material-om-utstationering-av-arbetstagare.php on line 530
Warning: Undefined array key "62020CJ0219" in /home/tessoren/public_html/wordpress/wp-content/themes/twentytwelve-child/page-material-om-utstationering-av-arbetstagare.php on line 530
Warning: Trying to access array offset on null in /home/tessoren/public_html/wordpress/wp-content/themes/twentytwelve-child/page-material-om-utstationering-av-arbetstagare.php on line 530
Warning: Undefined array key "62020CJ0219" in /home/tessoren/public_html/wordpress/wp-content/themes/twentytwelve-child/page-material-om-utstationering-av-arbetstagare.php on line 530
Warning: Trying to access array offset on null in /home/tessoren/public_html/wordpress/wp-content/themes/twentytwelve-child/page-material-om-utstationering-av-arbetstagare.php on line 530
Warning: Undefined array key "62020CJ0219" in /home/tessoren/public_html/wordpress/wp-content/themes/twentytwelve-child/page-material-om-utstationering-av-arbetstagare.php on line 530
Warning: Trying to access array offset on null in /home/tessoren/public_html/wordpress/wp-content/themes/twentytwelve-child/page-material-om-utstationering-av-arbetstagare.php on line 530
Warning: Undefined array key "62020CJ0219" in /home/tessoren/public_html/wordpress/wp-content/themes/twentytwelve-child/page-material-om-utstationering-av-arbetstagare.php on line 530
Warning: Trying to access array offset on null in /home/tessoren/public_html/wordpress/wp-content/themes/twentytwelve-child/page-material-om-utstationering-av-arbetstagare.php on line 530
Warning: Undefined array key "62020CJ0219" in /home/tessoren/public_html/wordpress/wp-content/themes/twentytwelve-child/page-material-om-utstationering-av-arbetstagare.php on line 530
Warning: Trying to access array offset on null in /home/tessoren/public_html/wordpress/wp-content/themes/twentytwelve-child/page-material-om-utstationering-av-arbetstagare.php on line 530
Warning: Undefined array key "62020CJ0219" in /home/tessoren/public_html/wordpress/wp-content/themes/twentytwelve-child/page-material-om-utstationering-av-arbetstagare.php on line 530
Warning: Trying to access array offset on null in /home/tessoren/public_html/wordpress/wp-content/themes/twentytwelve-child/page-material-om-utstationering-av-arbetstagare.php on line 530
Rättspraxis
Visa ( Klicka här )
EG/EU-domstolen ( 23 st. )
Sök/Filtrera EU-domar :
- Mål C-60/03 Wolff & Müller GmbH & Co. KG mot José Filipe Pereira Félix, Tyskland, dom av den 12 oktober 2004
Tryckta rättsfallssamlingen : [2004] ECR s. I-9553
Celex : 62003CJ0060
ECLI : EU:C:2004:610 - Mål C-341/02 Europeiska kommissionen mot Förbundsrepubliken Tyskland, Tyskland, dom av den 14 april 2005
Tryckta rättsfallssamlingen : [2005] ECR s. I-2733
Celex : 62002CJ0341
ECLI : EU:C:2005:220 - Mål C-341/05 Laval un Partneri Ltd mot Svenska Byggnadsarbetareförbundet, Svenska Byggnadsarbetareförbundets avdelning 1, Byggettan och Svenska Elektrikerförbundet, Sverige, dom av den 18 december 2007
Tryckta rättsfallssamlingen : [2007] ECR s. I-11767
Celex : 62005CJ0341
ECLI : EU:C:2007:809 - Mål C-490/04 Europeiska kommissionen mot Förbundsrepubliken Tyskland, Tyskland, dom av den 18 juli 2007
Tryckta rättsfallssamlingen : [2007] ECR s. I-6095
Celex : 62004CJ0490
ECLI : EU:C:2007:430 - Mål C-346/06 Dirk Rüffert mot Land Niedersachsen, Tyskland, dom av den 3 april 2008
Tryckta rättsfallssamlingen : [2008] ECR s. I-1989
Celex : 62006CJ0346
ECLI : EU:C:2008:189 - Mål C-319/06 Europeiska kommissionen mot Storhertigdömet Luxemburg, Luxemburg, dom av den 19 juni 2008
Tryckta rättsfallssamlingen : [2008] ECR s. I-4323
Celex : 62006CJ0319
ECLI : EU:C:2008:350 - Mål C-515/08 Brottmål mot Vítor Manuel dos Santos Palhota m.fl., Belgien, dom av den 7 oktober 2010
Tryckta rättsfallssamlingen : [2010] ECR s. I-9133
Celex : 62008CJ0515
ECLI : EU:C:2010:589 - Förenade målen C-307/09, C-308/09 och C-309/09 Vicoplus SC PUH (C-307/09), BAM Vermeer Contracting sp. zoo (C-308/09) och Olbek Industrial Services sp. zoo (C-309/09) mot Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Nederländerna, dom av den 10 februari 2011
Tryckta rättsfallssamlingen : [2011] ECR s. I-453
Celex : 62009CJ0307
ECLI : EU:C:2011:64 - Mål C-522/12 Tevfik Isbir mot DB Services GmbH, Tyskland, dom av den 7 november 2013
Celex : 62012CJ0522
ECLI : EU:C:2013:711 - Mål C-315/13 Brottmål mot Edgard Jan De Clercq m.fl., Belgien, dom av den 3 december 2014
Celex : 62013CJ0315
ECLI : EU:C:2014:2408 - Mål C-396/13 Sähköalojen ammattiliitto ry mot Elektrobudowa Spolka Akcyjna, Finland, dom av den 12 februari 2015
Celex : 62013CJ0396
ECLI : EU:C:2015:86 - Mål C-586/13 Martin Meat kft mot Géza Simonfay och Ulrich Salburg, Ungern, dom av den 18 juni 2015
Celex : 62013CJ0586
ECLI : EU:C:2015:405 - Mål C-115/14 RegioPost GmbH & Co. KG mot Stadt Landau in der Pfalz, Tyskland, dom av den 17 november 2015
Celex : 62014CJ0115
ECLI : EU:C:2015:760 - Mål C-18/17 Danieli & C. Officine Meccaniche SpA m.fl. mot Regionale Geschäftsstelle Leoben des Arbeitsmarktservice, Österrike, dom av den 14 november 2018
Celex : 62017CJ0018
ECLI : EU:C:2018:904 - Förenade målen C-64/18, C-140/18, C-146/18 och C-148/18 Zoran Maksimovic m.fl. mot Bezirkshauptmannschaft Murtal och Finanzpolizei, Österrike, dom av den 12 september 2019
Celex : 62018CJ0064
ECLI : EU:C:2019:723 - Mål C-16/18 Michael Dobersberger mot Magistrat der Stadt Wien, Österrike, dom av den 19 december 2019
Celex : 62018CJ0016
ECLI : EU:C:2019:1110 - Mål C-815/18 Federatie Nederlandse Vakbeweging mot Van den Bosch Transporten BV m.fl, Nederländerna, dom av den 1 december 2020
Celex : 62018CJ0815
ECLI : EU:C:2020:976 - Mål C-626/18 , Polen, dom av den 1 januari 1970
Celex : 62018CJ0626
ECLI : EU:C:2020:1000 - Mål C-620/18 Ungern mot Europaparlamentet och Europeiska unionens råd, Ungern, dom av den 8 december 2020
Celex : 62018CJ0620
ECLI : EU:C:2020:1001 - Mål C-428/19 OL m.fl. mot Rapidsped Fuvarozási és Szállítmányozási Zrt, Ungern, dom av den 8 juli 2021
Celex : 62019CJ0428
ECLI : EU:C:2021:548 - , , dom av den 1 januari 1970
Celex : 62019CJ0550
ECLI : - , , dom av den 1 januari 1970
Celex : 62020CJ0237
ECLI : - , , av den 1 januari 1970
Celex : 62020CJ0219
ECLI :
Sök avgöranden av EG/EU-domstolen där utstationeringsdirektivet nämns
Arbetsdomstolen
» Arbetsmiljöverkets statistik från utstationeringsregistret
» Kollektivavtalsvillkor vid utstationering som lämnats till Arbetsmiljöverket
Hittat något som är fel?