Ett fenomen som uppmärksammats i nyare arbetslivsforskning är ett (enda) ledarskap som utövas av två eller flera personer (ledare) samtidigt. Man har talat om delat ledarskap och om samledarskap. Fenomenen är inte entydiga. För det första kan man fråga sig vad som utgör ett enda ledarskap till skillnad från två eller flera ledarskap. För det andra förekommer det otaliga varianter av samtidigt utövat ledarskap. Det kan t.ex. finnas en funktionell uppdelning av olika aspekter på ledarskapet mellan ledarna. En ledare utövar exempelvis personalledningen, medan en annan samtidigt utövar den ekonomiska styrningen och kontrollen. Det förekommer också att en person som formellt är utsedd att vara ensam ledare låter andra samtidigt utöva delar av eller hela ledarskapet.
Denna rapport utgår från den mest långtgående formen av delat ledarskap, det s.k. samledarskapet, där två eller flera personer utan formell uppdelning sinsemellan samtidigt har i fråga om ett (enda) ledarskap precis samma befogenheter, ansvar och arbetsuppgifter.

» CV
» Föredrag
Sören Öman har sedan början av 1990-talet författat ett stort antal böcker, artiklar och rapporter på svenska och engelska (totalt 220 st. hittills). Han har återkommande utgivning på flera olika förlag, bl.a. Norstedts Juridik / Wolters Kluwer, Juno, Jure Förlag, Åhnberg Förlag, Karnov Group, Iustus Förlag, Studentlitteratur och Blendow Lexnova.
Sören Öman är ordförande i Arbetsdomstolen. Han är också skiljeman, föreläsare och författare. Han har lång erfarenhet från arbete i Regeringskansliet och omfattande erfarenhet av utredningar inom olika juridiska områden, såsom arbetsrätt och dataskydd.
Vanliga frågor
Vem har skrivit boken Juridiska aspekter på samledarskap – hinder och möjligheter för delat ledarskap?
Sören Öman, ordförande i Arbetsdomstolen, skiljeman, utredare, föreläsare och författare.
Hur många sidor har boken?
Boken har 29 sidor.
Vilket isbn-nummer har boken?
Boken har isbn-nummer .