Sören Öman
070‑741 07 12
Mejla
Arbetsrättsligt seminarium arrangerat av Sören Öman :
Seminariet hölls tisdagen den 21 maj 2013 med 50 deltagare
Kollektivavtalet är en avtalstyp av särskild karaktär. Det medför en s.k. fredsplikt i reglerade frågor. Det binder även avtalsslutande arbetsmarknadsorganisationers medlemmar och tar över de överenskommelser de kan ha träffat. Kollektivavtalet har i det avseendet karaktären av ett tvingande standardavtal.
Vid tolkningen av kollektivavtal tillämpas allmänna avtalsrättsliga principer. Men hur förhåller sig tillämpningen i praxis till vad som gäller för andra avtalstyper? Detta diskuterar vi på seminariet med inledning av en arbetsrättare och kommentarer av en allmän avtalsrättare. Särskilt berörs efterkommande lagstiftnings betydelse för kollektivavtalets tolkning och tillämpningsområde.
Seminariet anknyter till två tidigare seminarier om tillämpningen av allmän avtalsrätt på det enskilda anställningsavtalet.
Sören Öman, tidigare föreståndare för Stockholm Centre for Commercial Law, och Kerstin Ahlberg, föreståndare för Institutet för social civilrätt, har en gemensam arbetsrättslig seminarieserie vid Juridiska fakulteten på Stockholms universitet. Sammanlagt 29 seminarier med totalt 2053 deltagare har genomförts sedan serien började 2013.
Sören Öman är ordförande i Arbetsdomstolen. Han är också skiljeman, föreläsare och författare. Han har lång erfarenhet från arbete i Regeringskansliet och omfattande erfarenhet av utredningar inom olika juridiska områden, såsom arbetsrätt och dataskydd.