Sören Öman
070‑741 07 12
Mejla
Arbetsrättsligt seminarium arrangerat av Sören Öman :
Seminariet hölls tisdagen den 1 oktober 2013 med 76 deltagare
Avtalsklausuler som ska hindra arbetstagare från att ta anställning hos arbetsgivarens konkurrenter eller bedriva egen kokurrerande verksamhet får inte vara oskäliga. Skäligheten bedöms antingen enligt ett kollektivavtal från 1969 eller 38 § avtalslagen. I realiteten formuleras sådana konkurrensklausuler ofta ensidigt av arbetsgivaren med följden att de blir alltför långtgående, konstaterar professor Bengt Domeij i en ny undersökning. Det innebär stora nackdelar för arbetstagaren eftersom klausulen tenderar att bli avskräckande även när den är ogiltig.
En annan typ av avtal som tjänar samma syfte är överenskommelser mellan företag om att inte rekrytera personal från varandra, s.k. non-solicitation.
Vad är en ”skälig” konkurrensklausul i ett anställningsavtal? Hur kan man motverka slentrianmässig användning av alltför långtgående sådana? Och finns det liknande begränsningar för avtal om non-solicitation?
Sören Öman, tidigare föreståndare för Stockholm Centre for Commercial Law, och Kerstin Ahlberg, föreståndare för Institutet för social civilrätt, har en gemensam arbetsrättslig seminarieserie vid Juridiska fakulteten på Stockholms universitet. Sammanlagt 29 seminarier med totalt 2053 deltagare har genomförts sedan serien började 2013.
Sören Öman är ordförande i Arbetsdomstolen. Han är också skiljeman, föreläsare och författare. Han har lång erfarenhet från arbete i Regeringskansliet och omfattande erfarenhet av utredningar inom olika juridiska områden, såsom arbetsrätt och dataskydd.