Sören Öman
070‑741 07 12
Mejla
Arbetsrättsligt seminarium arrangerat av Sören Öman :
Seminariet hölls onsdagen den 13 november 2013 med 59 deltagare
De anställdas ökade närvaro på internet och förändrade attityder till agerande i sociala medier ställer arbetsrätten inför nya frågor. Vilka implikationer har handlande under fritiden och utan koppling till arbetet för anställningsförhållandet? Vad för slags handlingar kan få återverkningar i anställningen? Den här typen av frågor är alltmer brännande, och har avsatt spår i aktuella domar från Arbetsdomstolen (t.ex. AD 2011 nr 74 den bloggande polisen och AD 2012 nr 25 den facebookande rektorn).
På seminariet diskuteras hur saklig grund-regeln i anställningsskyddslagen balanserar lojalitet i avtalsrelationen mot utrymmet för mänskliga fri- och rättigheter i anställningsförhållandet. Utgångspunkten är den nyligen publicerade artikeln Anställningsavtal, lojalitetsplikt och mänskliga fri- och rättigheter. Ny rättspraxis om yttrandefrihet på Internet ur arbetsrättslig synvinkel – i offentlig respektive privat anställning, JT 2012–13 s. 846–877.
Sören Öman, tidigare föreståndare för Stockholm Centre for Commercial Law, och Kerstin Ahlberg, föreståndare för Institutet för social civilrätt, har en gemensam arbetsrättslig seminarieserie vid Juridiska fakulteten på Stockholms universitet. Sammanlagt 29 seminarier med totalt 2053 deltagare har genomförts sedan serien började 2013.
Sören Öman är ordförande i Arbetsdomstolen. Han är också skiljeman, föreläsare och författare. Han har lång erfarenhet från arbete i Regeringskansliet och omfattande erfarenhet av utredningar inom olika juridiska områden, såsom arbetsrätt och dataskydd.