Hem: Teman: Arbetsrätt: Arbetsdomstolens domar: Parter:

Arbetsdomstolens domarMedieföretagen På Wikipedia

( 11 refererade avgöranden av Arbetsdomstolen, listas nedan )

Medieföretagen
Aktiv som part 2010–2019 ( 11 refererade avgöranden ) ( sedan 1993 )

Andel avgöranden med skiljaktig mening : 36,4% ( 4 / 11 st. )

Genomsnitt för alla refererade avgöranden : 17,7%

Andel överklagade mål : 0,0% ( 0 / 11 st. )

Medieföretagen har varit part vid refererade avgöranden med :
47 ledamöter ♀ 20 ♂ 27
11 sekreterare ♀ 7 ♂ 4
21 parter
20 ombud ♀ 11 ♂ 9

Det kan ibland ta ett litet tag att ladda diagrammen. Ha tålamod… 

Antal refererade avgöranden av Arbetsdomstolen med Medieföretagen som part per år sedan 1993

Genomsnittet är 1,1 avgöranden per år.

Andel refererade avgöranden av Arbetsdomstolen med Medieföretagen som part per år sedan 1993

Arbetsdomstolens refererade avgöranden med Medieföretagen som part sedan 1993 ( 11 st. )

Sök/Filtrera avgörandena på denna sida :

2019 ( 2 st. )

Prejudikat med Sören Öman : AD 2019 nr 53 meddelad Enhällig
DirektstämtDom ]

|  ]

Sammanfattning :

En illustratör har enligt huvudsakligen muntliga uppdragsavtal varit uppdragstagare hos ett bolag för att på olika sätt arbeta med illustrationer till ett visst koncept, med början 2005. Illustratören anställdes därefter av bolaget 2014 för att på heltid arbeta med illustrationer till konceptet. Parterna är överens om att illustratören, i sitt arbete som uppdragstagare och arbetstagare hos bolaget, gjort upphovsrättsligt skyddade prestationer som ingår i vissa produkter. Fråga om bolaget har förvärvat rätten att på vissa sätt förfoga över dessa prestationer, inklusive rätt att ändra och vidarelicensiera.

» Läs hela rättsfallet AD 2019 nr 53

Lagrum : 27 § och 28 § lagen (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk

Parter ( Privata sektorn ) : Hatten Education AB & Medieföretagen & O.S. & Unionen

Ombud : Claes Lood & Katarina Strömholm & Magnus Tonell

Ledamöter i Arbetsdomstolen : Sören Öman, Anna Middelman, Kerstin G Andersson, Bengt Huldt, Staffan Löwenborg, Ella Niia (f.d. förbundsordföranden i Hotell- och restaurangfacket; tillfällig ersättare) och Elisabeth Mohlkert. Enhälligt.
Rättssekreterare : Leo Nilsson Nannini

Dela :

Prejudikat : AD 2019 nr 22 meddelad Enhällig
DirektstämtDom ]

| | |  ]

Sammanfattning :

Sju arbetstagare anställda hos bolag i en mediekoncern träffade avtal med sina respektive arbetsgivarbolag om att deras anställningar skulle upphöra mot att arbetstagarna under en period – mellan åtta och 16 månader – skulle få månatliga betalningar motsvarande deras månadslön utan att vara skyldiga att arbeta. Bolagen beviljades därefter företagsrekonstruktion och det beslutades om offentliga ackord. Fråga om arbetstagarnas fordringar omfattades av ackorden eller om de har rätt till full betalning enligt avtalen.

» Läs hela rättsfallet AD 2019 nr 22

Lagrum : 3 kap. 3 § och 8 § lagen (1996:764) om företagsrekonstruktion

Parter ( Privata sektorn ) : Ledarna & Medieföretagen & Stampen Local Media Försäljnings AB & Stampen Lokala Medier Aktiebolag & V-TAB AB

Ombud : Roine Johansson & Sara Kullgren

Ledamöter i Arbetsdomstolen : Jonas Malmberg, Peter Syrén, Christer Måhl, Katarina Novák, Göran Söderlöf, Ronny Wenngren och Carl-Gustaf Hjort. Enhälligt.
Rättssekreterare : Peter Edin

Dela :

2018 ( 1 st. )

Prejudikat : AD 2018 nr 41 meddelad — Med skiljaktig mening
DirektstämtDom ]

|  ]

Sammanfattning :

En fotograf vid ett mediaföretag har sagts upp på grund av arbetsbrist. Fotografen har inte ansetts ha tillräckliga kvalifikationer för fortsatt arbete som bl.a. skrivande journalist och videoreporter.

» Läs hela rättsfallet AD 2018 nr 41

Lagrum : 7 § och 22 § lagen (1982:80) om anställningsskydd

Parter ( Privata sektorn ) : Medieföretagen & Östgöta Media AB & Svenska Journalistförbundet

Ombud : Maria Fridolin & Roine Johansson

Ledamöter i Arbetsdomstolen : Jonas Malmberg, Dag Ekman, Berndt Molin, Karl Olof Stenqvist, Johanna Torstensson, Gerald Lindberg (skiljaktig) och Ingemar Hamskär (skiljaktig).
Rättssekreterare : Maria Lundberg

Dela :

2017 ( 1 st. )

Prejudikat : AD 2017 nr 19 meddelad — Med skiljaktig mening
DirektstämtDom ]

|  ]

Sammanfattning :

Fråga om innebörden av begreppet ”per helgfri vecka” i film-, tv- och videoinspelningsavtalet och om en arbetsgivare brutit mot kollektivavtalets reglering om att den ordinarie arbetstiden får uppgå till högst 40 timmar i genomsnitt per helgfri vecka under en beräkningsperiod, när arbetstidsreduktion inte skett med anledning av helgdagen alla helgons dag, som alltid infaller på en lördag. Även tvist om en viss inspelningsperiod bestått av en eller två beräkningsperioder.

» Läs hela rättsfallet AD 2017 nr 19

Parter ( Privata sektorn ) : Medieföretagen & Strix Drama AB & Teaterförbundet för scen och film

Ombud : Josephine Trinder & Kerstin Burman & Roine Johansson

Ledamöter i Arbetsdomstolen : Cathrine Lilja Hansson, Susanne Sundberg, Kurt Eriksson, Karl Olof Stenqvist, Ari Kirvesniemi, Ing-Marie Nilsson (skiljaktig) och Bo Hallberg.
Rättssekreterare : Eva Lärfars Persson

Dela :

2016 ( 1 st. )

Prejudikat med Sören Öman : AD 2016 nr 31 meddelad — Med skiljaktig mening
DirektstämtBeslut ]

| | | | |  ]

Sammanfattning :

Två arbetstagarförbund har varslat om stridsåtgärder i form av bl.a. arbetsinställelse mot tre arbetsgivarförbund och vissa av deras medlemmar till stöd för bl.a. krav på s.k. flexpension som skulle innebära att kompletterande avgifter för pension betalas in i det s.k. ITP-systemet. Arbetsgivarförbunden har gjort en fredspliktsinvändning och anfört att fredsplikt råder beträffande pensionsfrågor i företag där ITP-planen – som finns i ett mellan parterna i respektive mål gällande kollektivavtal – gäller. Arbetstagarförbunden har med anledning av arbetsgivarförbundens fredspliktsinvändning begärt en interimistisk prövning av de varslade stridsåtgärdernas tillåtlighet. Arbetsdomstolen har avslagit arbetstagarförbundens yrkanden om interimistiska beslut.

» Läs hela rättsfallet AD 2016 nr 31

Lagrum : 41 § lagen (1976:580) om medbestämmande i arbetslivet

Parter ( Privata sektorn ) : Almega Tjänsteförbunden & IT & Telekomföretagen & Medieföretagen & Sveriges Ingenjörer & Unionen

Ombud : Helène Robson & Jonas Stenmo & Karin Lundin & Malin Wulkan & Martin Wästfelt & Roine Johansson

Ledamöter i Arbetsdomstolen : Sören Öman, Ulla Erlandsson, Christer Måhl, Åsa Kjellberg Kahn, Göran Söderlöf, Lenita Granlund (skiljaktig) och Ingemar Hamskär (skiljaktig).
Rättssekreterare : Hannah Edström

Dela :

2015 ( 2 st. )

Prejudikat : AD 2015 nr 61 meddelad Enhällig
DirektstämtDom ]

| | | | | |  ]

Sammanfattning :

En arbetstagare hos SVT har skrivit inlägg på Facebook och bl.a. tagit ställning i en fråga som han bevakade inom ramen för sin anställning som reporter och programledare. Med hänvisning till SVT:s public serviceuppdrag förändrade arbetsgivaren arbetstagarens arbetsuppgifter under en viss period och tilldelade honom en erinran. Fråga huvudsakligen om arbetsgivaren därigenom gjort sig skyldig till kollektivavtalsbrott. Arbetsdomstolen har gjort bedömningen att det inte är visat att en åberopad kollektivavtalsbestämmelse innebär en skadeståndssanktionerad ömsesidig lojalitetsplikt. Domstolen har inte heller funnit att SVT agerat i strid med Europakonventionen och god sed på arbetsmarknaden eller i strid med det enskilda anställningsavtalet. Även fråga om del av talan ska avvisas enligt 4 kap. 7 § arbetstvistlagen.

» Läs hela rättsfallet AD 2015 nr 61

Lagrum : 4 kap. 7 § lagen (1974:371) om rättegången i arbetstvister | Lagen (1994:1219) om den europeiska konventionen angående skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna

Parter ( Privata sektorn ) : Medieföretagen & Sveriges Television Aktiebolag & Unionen

Ombud : Karolina Sjöberg & Lars Åström

Ledamöter i Arbetsdomstolen : Cathrine Lilja Hansson, Dag Ekman, Christer Måhl, Ari Kirvesniemi, Lars-Erik Tour (f.d. jur. kand. i Grafiska Företagens Förbund; tillfällig ersättare), Bengt G. Nilsson och Gunilla Runnquist. Enhälligt.
Rättssekreterare : Lotta Bodelius

Dela :

Prejudikat : AD 2015 nr 50 meddelad — Med skiljaktig mening
DirektstämtDom ]

| | |  ]

Sammanfattning :

Tolkning av kollektivavtal. Fråga om allmän visstidsanställning är en tillåten form av tidsbegränsad anställning enligt ett kollektivavtal för tjänstemän i mediaföretag.

» Läs hela rättsfallet AD 2015 nr 50

Parter ( Privata sektorn ) : Aktiebolag NORDREPORTERN & Medieföretagen & Unionen

Ombud : David Hellman & Jonas Stenmo

Ledamöter i Arbetsdomstolen : Jonas Malmberg, Anna Flodin, Christer Måhl, Karl Olof Stenqvist (skiljaktig), Elisabeth Ankarcrona (skiljaktig), Bengt G. Nilsson och Gunilla Runnquist.
Rättssekreterare : Inge-Marie Nilsson

Dela :

2012 ( 2 st. )

Prejudikat : AD 2012 nr 29 meddelad Enhällig
DirektstämtDom ]

| |  ]

Sammanfattning :

I det s.k. filmavtalet finns en bestämmelse om att en anställds rätt till övertidsersättning kan avtalas bort under vissa förutsättningar. Den anställde ska då kompenseras genom lönens storlek och genom en förhöjd semesterersättning. Ett filmbolag har kommit överens med en arbetstagare som anställts som First Assistant Director, eller förste regiassistent, om att hon inte skulle ha rätt till övertidsersättning. Arbetsdomstolen har funnit att överenskommelsen inte stått i strid med filmavtalet.

» Läs hela rättsfallet AD 2012 nr 29

Parter ( Privata sektorn ) : Aktiebolaget Svensk Filmindustri & Medieföretagen & Teaterförbundet – Fackförbundet för scen och media

Ombud : Antje Dedering & Madeleine Wagemyr

Ledamöter i Arbetsdomstolen : Carina Gunnarsson, Cecilia Tallkvist, Kurt Eriksson, Björn Müntzing, Ari Kirvesniemi, Margareta Öhberg och Anders Hammarbäck. Enhälligt.
Sekreterare : Sofia Andersson

Dela :

Prejudikat : AD 2012 nr 24 meddelad Enhällig
DirektstämtDom ]

| | | | |  ]

Sammanfattning :

Fråga om en programledare för ett radioprogram har utfört arbete som arbetstagare eller som uppdragstagare. Efter att ha funnit att arbetet utförts under sådana omständigheter att programledaren var att betrakta som arbetstagare fann Arbetsdomstolen att arbetsgivaren inte har haft rätt att tidsbegränsa anställningen i enlighet med en regel i journalistavtalet om s.k. programanställning.

» Läs hela rättsfallet AD 2012 nr 24

Lagrum : 4 § och 36 § lagen (1982:80) om anställningsskydd

Parter ( Privata sektorn ) : Medieföretagen & Svenska Journalistförbundet & Sveriges Radio Aktiebolag

Ombud : Antje Dedering & Stellan Gärde

Ledamöter i Arbetsdomstolen : Michaël Koch, Dag Ekman, Christer Måhl, Bengt Huldt, Lars-Erik Tour (f.d. juristen i Grafiska Företagens Förbund; tillfällig ersättare), Inger Efraimsson och Bengt G. Nilsson. Enhälligt.
Sekreterare : Pontus Bromander (tidigare Woxner)

Dela :

2011 ( 1 st. )

Prejudikat : AD 2011 nr 40 meddelad Enhällig
DirektstämtDom ]

| |  ]

Sammanfattning :

Fråga huvudsakligen om tolkning av en bestämmelse i journalistavtalet och vilka medarbetare som omfattas av lokutionen ”då arbetstiden kontinuerligt förlägges måndag – fredag”. Även fråga om det förelegat fastställelseintresse.

» Läs hela rättsfallet AD 2011 nr 40

Lagrum : 4 kap. 6 § lagen (1974:371) om rättegången i arbetstvister

Parter ( Privata sektorn ) : Medieföretagen & Svenska Journalistförbundet & Tidningsbolaget Promedia i Mellansverige AB

Ombud : David Hellman & Roine Johansson

Ledamöter i Arbetsdomstolen : Cathrine Lilja Hansson, Claes-Göran Sundberg, Christer Måhl, Kerstin Brodowsky, Björn Müntzing, Inger Efraimsson och Margareta Öhberg. Enhälligt.
Sekreterare : Per Lindblom

Dela :

2010 ( 1 st. )

Prejudikat : AD 2010 nr 14 meddelad Enhällig
DirektstämtDom ]

| | | |  ]

Sammanfattning :

En gravid kvinna A, som var anställd som lokalredaktör hos ett tidningsföretag, sökte en ledig anställning vid tidningens centralredaktion. Arbetsgivaren valde en annan sökande till arbetet. Fråga om arbetsgivaren därigenom har missgynnat A i strid mot 16 § föräldraledighetslagen. Uttalanden bl.a. om betydelsen i bevishänseende av det tidssamband som förelåg mellan A:s föräldraledighet och arbetsgivarens anställningsbeslut.

» Läs hela rättsfallet AD 2010 nr 14

Lagrum : 16 § och 24 § föräldraledighetslagen (1995:584)

Parter ( Privata sektorn ) : Medieföretagen & Svenska Journalistförbundet & Tryckeriaktiebolaget Norrländska Socialdemokraten

Ombud : Bo Villner & Roine Johansson

Ledamöter i Arbetsdomstolen : Michaël Koch, Dag Ekman, Kurt Eriksson, Rolf Hugert, Håkan Torngren, Gunnar Ericson och Kjell Eriksson. Enhälligt.
[ Enkönad manlig sammansättning ]
Sekreterare : Marie-Louise Collin

Dela :