Hem: Föredrag av Sören Öman: Kommande föredrag:

Föredragshållare med mikrofon

Föredrag av Sören Öman :

Dataskyddsförordningen – GDPR

okt
8
Föredrag avSören Öman
Sören Öman
» CV
» Alla kommande föredrag
» Skrifter

Stockholm [ heldag ] [ publikt ]

Föreläsare : Sören Öman Cecilia Magnusson Sjöberg

Arrangör : Fakultetskurser Hemsida 08-41 003 006

Plats : Stockholm Funckens gränd 1 Karta Kolla först lokalen med arrangören

Ämne : Europarätt | It-rätt

» Kurs- och referensmaterial [ För deltagare Lösen krävs ]

Lösen ska du redan ha fått från det kursföretag som arrangerade kursen. Ingick det elektroniskt kursmaterial och du inte har fått lösen, kontakta kursföretaget.

Har tidigare hållits 6 gånger i Stockholm:

Dela :

Bild representerande EU:s dataskyddsförordningEU:s dataskyddsförordning (GDPR) började direkt att tillämpas i Sverige den 25 maj 2018 tillsammans med bl.a. en ny svensk dataskyddslag innehållande generella kompletterande bestämmelser till dataskyddsförordningen. Samtidigt upphävdes personuppgiftslagen och föreslagen ny svensk dataskyddslag med generella kompletterande bestämmelser till dataskyddsförordningen började gälla.

Dataskyddsförordningen innebar många nyheter i förhållande till den tidigare gällande personuppgiftslagen. Exempelvis är den tidigare missbruksregeln som förenklade behandlingen av personuppgifter utanför databaser och register borttagen. Ibland kan dock äldre praxis användas vid tolkningen av den nya. Dataskyddsregleringen berör alla företag och myndigheter och det är bl.a. på grund av risken för höga administrativa sanktionsavgifter viktigt att bestämmelserna får genomslag i organisationen, något som kan vara svårt att genomföra i praktiken.

Kursens huvudinnehåll utgörs av en grundläggande genomgång av den omfattande dataskyddsförordningen med 99 artiklar och den praxis som fortfarande kan anses relevant. Därutöver berörs det som är speciellt för den offentliga sektorn, bl.a. förhållandet till offentlighetsprincipen och den s.k. dataskyddssekretessen i 21 kap. 7 § offentlighets- och sekretesslagen. Även dataskyddet och molntjänster och sociala medier berörs särskilt, liksom säkerheten vid behandling av personuppgifter.

Kursen vänder sig till alla inom såväl privat som offentlig sektor med arbetsuppgifter eller ansvar som rör regleringen av personuppgifter; jurister, dataskyddsombud, chefer, it-ansvariga, registratorer, arkivarier, handläggare och andra med arbetsuppgifter eller ansvar som rör genomförandet av dataskyddsbestämmelserna.

» Skrifter om dataskydd och annan it-rätt av Sören Öman ( 81 st. )

Dataskyddsförordningen (GDPR) m.m. – En kommentar (Norstedts Juridik 2019)
Dataskyddsförordningen (GDPR) m.m. – En kommentar (Norstedts Juridik 2019)

Data­skydds­för­ord­ningen (GDPR) m.m. – En kommen­tar ( Sören Öman )

Version 2019 2019 (  sidor )
Internet­version 2019
Norstedts Juridik

Rättsinformatik – Juridiken i det digitala informationssamhället (Studentlitteratur andra upplagan 2016)
Rättsinformatik – Juridiken i det digitala informationssamhället (Studentlitteratur andra upplagan 2016)

Rätts­informatik – Juridiken i det digi­tala informa­tions­sam­hället ( medförfattare )

Tredje upplagan 2018 ( 560 sidor )
Talbok 2019
Student­litteratur

Personuppgiftslagen – En kommentar (4 uppl. Norstedts Juridik 2011)
Personuppgiftslagen – En kommentar (4 uppl. Norstedts Juridik 2011)

Personuppgiftslagen – En kommen­tar (Sören Öman & Hans-Olof Lindblom )

4 uppl. 2011 (722 sidor)
Internet­version 2017
Norstedts Juridik

Dataskydd inom Socialdepartementets verksamhetsområde – en anpassning till EU:s dataskyddsförordning (SOU 2017:66)
Dataskydd inom Socialdepartementets verksamhetsområde – en anpassning till EU:s dataskyddsförordning (SOU 2017:66)

Dataskydd inom Social­departe­mentets verk­sam­hets­område – en an­pass­ning till EU:s data­skydds­för­ord­ning

SOU 2017:66 ( 766 sidor )
Social­departe­mentet

Leveransplikt för elektroniska dokument (Ds 2009:61)
Leveransplikt för elektroniska dokument (Ds 2009:61)

Leveransplikt för elektroniska doku­ment

Ds 2009:61 ( 219 sidor )
Utbildnings­departe­mentet

Integritetsskydd i arbetslivet (SOU 2009:44)
Integritetsskydd i arbetslivet (SOU 2009:44)

Integritets­skydd i arbets­livet

SOU 2009:44 ( 457 sidor )
Arbets­mark­nads­departe­mentet

Fritid på egna villkor (SOU 2009:29)
Fritid på egna villkor (SOU 2009:29)

Fritid på egna villkor

SOU 2009:29 ( 307 sidor )
Integra­tions- och jäm­ställd­hets­departe­mentet

Studiestödsdatalag (SOU 2007:64)
Studiestödsdatalag (SOU 2007:64)

Studie­stöds­data­lag

SOU 2007:64 ( 229 sidor )
Utbildnings­departe­mentet

Patientdata och läkemedel m.m. (SOU 2007:48)
Patientdata och läkemedel m.m. (SOU 2007:48)

Patient­data och läke­medel m.m.

SOU 2007:48 ( 335 sidor )
Social­departe­mentet

Patientdatalag (SOU 2006:82)
Patientdatalag (SOU 2006:82)

Patient­data­lag

SOU 2006:82 ( 646 sidor )
Social­departe­mentet

Översyn av personuppgiftslagen (SOU 2004:6)
Översyn av personuppgiftslagen (SOU 2004:6)

Översyn av person­upp­gifts­lagen

SOU 2004:6 ( 367 sidor )
Justitie­departe­mentet

Personlig integritet i arbetslivet (SOU 2002:18)
Personlig integritet i arbetslivet (SOU 2002:18)

Personlig integritet i arbets­livet

SOU 2002:18 ( 335 sidor )
Närings­departe­mentet

Behandling av personuppgifter inom socialtjänsten (SOU 1999:109)
Behandling av personuppgifter inom socialtjänsten (SOU 1999:109)

Behandling av person­upp­gifter inom social­tjänsten

SOU 1999:109 ( 240 sidor )
Social­departe­mentet

Integritet • Offentlighet • Informationsteknik (SOU 1997:39)
Integritet • Offentlighet • Informationsteknik (SOU 1997:39)

Integritet • Offentlig­het • Informations­teknik

SOU 1997:39 ( 873 sidor )
Justitie­departe­mentet

Juno
Klicka för mer information

Data­skydds­för­ordningen (GDPR) m.m. – En kommen­tar på internet

Juno ( Norstedts Juridik )

Zeteo
Klicka för mer information

Person­upp­gifts­lagen – En kommen­tar på internet

Juno ( Norstedts Juridik )

Blendow Lexnova
Expertkommentarer i arbetsrätt och offentligt rätt – Klicka för att läsa

Expert­kommen­tarer

70 st. sedan 2008
Blendow Lexnova

» Om Sören Öman