Hem: Teman: Arbetsrätt: Arbetsdomstolens domar: Sökord:

Arbetsdomstolens domarBevisbörda På Wikipedia

( 30 refererade avgöranden av Arbetsdomstolen, listas nedan )

Arbetsrättslig litteratur om bevisbörda ( 6 st. )

Henrik Boman och David Johnsson, En uppluckrad bevisbörda ger inte rättssäkerhet i Lag & Avtal 2005 nr 4 s. 40

Cathrine Lilja Hansson, Skydd mot diskriminering i arbetslivet – trakasserier och bevisbörda i Arbeidsrett og arbeidsliv 2005 s. 107–114

Lennart Åqvist, Logiska synpunkter på läran om bevisbörda i mål om föreningsrättskränkningar i Skrifter av fakultetens hedersdoktorer [ De lege – Juridiska fakulteten i Uppsala årsbok Vol. 2 ] (red. Nils Jareborg), 1992, s. 389–400

Förlag : Iustus, Uppsala.

Anteckningar :
Också publicerad i Process och exekution – Vänbok till Robert Boman, 1990.

Leif Bylund, Har arbetstagaren fått hela bevisbördan för en föreningsrättskränkning? i SvJT 1980 s. 630–638

Anteckningar :
Rättsfallskommentar : AD 1978 nr 84.

Robert Boman, Anmälan av Leif Bylund, Bevisbörda och bevistema. En studie av en bevisbörderegel i mål om föreningsrättskränkningar, 1970 i SvJT 1971 s. 349–356

Anmälan av :
Leif Bylund, Bevisbörda och bevistema. En studie av en bevisbörderegel i mål om föreningsrättskränkningar, 1970.

Leif Bylund, Bevisbörda och bevistema – En studie av en bevisbörderegel i mål om föreningsrättskränkningar, 1970

Förlag : Norstedt, Stockholm.

Anmäld av :
Robert Boman i SvJT 1971 s. 349–356.

Ovanstående är bara referenser. På hemsidan finns bara Sören Ömans egna skrifter i fulltext. » Länk till Sören Ömans skrifter

Det kan ibland ta ett litet tag att ladda diagrammen. Ha tålamod… 

Bevisbörda – Antal refererade avgöranden av Arbetsdomstolen per år sedan 1993

Genomsnittet är 1,0 avgöranden per år.

Bevisbörda – Andel refererade avgöranden av Arbetsdomstolen per år sedan 1993

Andel avgöranden med skiljaktig mening : 20,0% ( 6 / 30 st. )

Genomsnitt för alla refererade avgöranden : 17,7%

Andel överklagade mål : 53,3% ( 16 / 30 st. )

Genomsnitt för alla refererade avgöranden : 23,2%

Andel avgöranden med ogiltigförklaring av uppsägning/avskedande : 10,0% ( 3 / 30 st. )

Utdömda rättegångskostnader per refererat avgörande : 172 912 kr | Median : 136 142 kr

Högsta belopp utdömt för rättegångskostnader : 605 371 kr ( i AD 2001 nr 76 )

Avser bara direktstämda mål. Alla belopp är i dagens penningvärde.

Arbetsdomstolens refererade avgöranden om bevisbörda sedan 1993 ( 30 st. )

Sök/Filtrera avgörandena på denna sida :

2021 ( 2 st. )

Prejudikat med Sören Öman : AD 2021 nr 63 meddelad — Med skiljaktig mening
DirektstämtDom ]

| | | | | | | |  ]

Sammanfattning :

En statlig myndighet beslutade att en tjänsteman med en säkerhetsklassad befattning vid myndigheten inte längre uppfyllde säkerhetsskyddslagens förutsättningar för godkänd säkerhetsprövning. Det beslutet kunde inte överklagas. Tjänstemannen var efter beslutet enligt författning inte behörig att utföra sina arbetsuppgifter. Sedan tjänstemannen fått och avböjt ett erbjudande om omplacering till en icke säkerhetsklassad befattning vid myndigheten sade anställningsmyndigheten upp honom av personliga skäl. Arbetsdomstolen har funnit att staten i ett sådant fall har att styrka dels att arbetstagaren avböjt ett skäligt erbjudande om annat arbete, dels förekomsten av sådana omständigheter som gör att det kan antas att arbetstagaren inte är pålitlig ur säkerhetssynpunkt. Då staten inte gjort detta i det aktuella fallet har uppsägningen ogiltigförklarats. – Även fråga om tillämpning av tvåmånadersregeln och kvittning av rättegångskostnader.

» Läs hela rättsfallet AD 2021 nr 63

Lagrum : 7 § lagen (1982:80) om anställningsskydd | 5 kap. 2 § första stycket lagen (1974:371) om rättegången i arbetstvister

Parter ( Statliga sektorn ) : Fackförbundet ST & Staten genom Arbetsgivarverket

Ombud : Annika Jonasson & Carl Durling & Joakim Lindqvist

Ledamöter i Arbetsdomstolen : Sören Öman, Peter Syrén, Kerstin G Andersson, Karl Olof Stenqvist (skiljaktig), Göran Söderlöf, Lenita Granlund och Annette Carnhede.
Rättssekreterare : Jonas Eklund

Dela :

Prejudikat : AD 2021 nr 24 meddelad — Med skiljaktig mening
Överklagat ( ändrat ) – Dom ]

| |  ]

Sammanfattning :

Ett bolag har avskedat sin försäljningschef och bl.a. gjort gällande att han låtit fakturera försäljningar som inte ägt rum. Arbetsdomstolen har ansett att bolagets uppgifter i vissa delar varit så vaga och oprecisa att det inte varit möjligt för motparten att bemöta eller för domstolen att bedöma dem, och uppgifterna har därför inte lagts till grund för prövningen av om det funnits laga skäl för avskedande. Domstolen har också tagit ställning till tillförlitligheten av andrahandsuppgifter om iakttagelser som gjorts av en avliden person.

» Läs hela rättsfallet AD 2021 nr 24

Lagrum : 18 § lagen (1982:80) om anställningsskydd

Parter i Arbetsdomstolen ( Privata sektorn ) : Aebi Schmidt Sweden AB & S.S.

Ombud : Gabriella Sköld & Johan Wijk & Kristofer Munde & Vendela Lindström

Ledamöter i Arbetsdomstolen : Jonas Malmberg, Carina Gunnarsson (f.d. generaldirektören i Medlingsinstitutet; tillfällig ersättare), Folke K. Larsson, Charlott Richardson (skiljaktig), Göran Söderlöf (skiljaktig), Peter Winstén och Carl-Gustaf Hjort.
Rättssekreterare : Jonas Eklund

Dela :

2020 ( 3 st. )

Prejudikat : AD 2020 nr 68 meddelad Enhällig
Överklagat ( ändrat ) – Dom ]

| |  ]

Sammanfattning :

Fråga om bevisbördan för att en arbetstagare vid en restaurang arbetat motsvarande det överenskomna arbetstidsmåttet. Arbetsdomstolen har uttalat att arbetsgivare, som enligt lag är skyldig att föra personalliggare, som utgångspunkt har bevisbördan för att arbetstagaren inte arbetat motsvarande det avtalade arbetstidsmåttet, i vart fall om tvisten uppkommer inom den tid som arbetsgivaren är skyldig att bevara uppgifterna.

» Läs hela rättsfallet AD 2020 nr 68

Parter i Arbetsdomstolen ( Privata sektorn ) : M.I. & S.H. med uppgiven firma Papas Restaurang

Ombud : Ekrem Güngör & Maria Hellberg

Ledamöter i Arbetsdomstolen : Jonas Malmberg, Anna Middelman, Kerstin G Andersson, Åsa Kjellberg Kahn, Göran Söderlöf, Urban Pettersson och Paul Lidehäll. Enhälligt.
Rättssekreterare : Disa Buskhe

Dela :

Prejudikat : AD 2020 nr 53 meddelad Enhällig
DirektstämtDom ]

| | | | | | | | | |  ]

Sammanfattning :

En provanställd handläggare vid Försäkringskassan var föräldraledig under huvuddelen av prövotiden. Skälet till föräldraledigheten var främst att hans hustru drabbats av en förlossningsdepression. Mot bakgrund av handläggarens omfattande föräldraledighet ansåg sig Försäkringskassan inte kunna bedöma hans prestationer och beslutade därför att provanställningen inte skulle övergå i en tillsvidareanställning. – Målet gällde om handläggaren blivit utsatt för könsdiskriminering eller missgynnad i strid med 16 § föräldraledighetslagen. – Arbetsdomstolen kom fram till att Försäkringskassans beslut saknade samband med att skälet till att handläggaren tog ut föräldraledighet var hans hustrus förlossningsdepression och att handläggaren inte blivit könsdiskriminerad. – Däremot fann Arbetsdomstolen att handläggaren blivit missgynnad i strid med 16 § föräldraledighetslagen. Eftersom Försäkringskassan hade kunnat tillgodose sitt intresse av att pröva handläggarens prestationsförmåga genom att erbjuda honom förlängning av provanställningen, i stället för att avbryta anställningen, var Försäkringskassans beslut att avbryta anställningen inte en nödvändig följd av föräldraledigheten. – Arbetsdomstolen uttalade att en arbetsgivare och en provanställd arbetstagare, i en situation där frågan om att avbryta en provanställning har aktualiserats på grund av att arbetstagaren varit frånvarande från arbetet under stora delar av prövotiden, utan hinder av anställningsskyddslagen kan komma överens om att förlänga prövotiden med en period som motsvarar frånvaron. – Arbetsdomstolen uttalade även att en myndighets beslut att träffa en sådan överenskommelse inte kan anses ske vid anställning eller avse ett beslut om anställning, och att beslutet därför inte omfattas av bestämmelserna i 12 kap. 5 § regeringsformen, 4 § lagen om offentlig anställning eller 4–8 §§ anställningsförordningen.

» Läs hela rättsfallet AD 2020 nr 53

Lagrum : 1 kap. 4 §, 2 kap. 1 § och 6 kap. 4 § diskrimineringslagen (2008:567) | 16 § och 23 § föräldraledighetslagen (1995:584) | 6 § lagen (1982:80) om anställningsskydd | 12 kap. 5 § regeringsformen (1974:152) | 4 kap. lagen (1994:260) om offentlig anställning | 48 §§ anställningsförordningen (1994:373)

Parter ( Statliga sektorn ) : Diskrimineringsombudsmannen & Staten genom Arbetsgivarverket

Ombud : Josephine Trinder & Karin Ernfors & Martin Mörk

Ledamöter i Arbetsdomstolen : Jonas Malmberg, Anu Rintala, Per Ewaldsson, Daniela Eriksson och Elisabeth Mohlkert. Enhälligt.
[ Diskrimineringssammansättning ]
Rättssekreterare : Pontus Bromander (tidigare Woxner)

Dela :

Prejudikat : AD 2020 nr 34 meddelad Enhällig
Överklagat ( ändrat ) – Dom ]

| | | | |  ]

Sammanfattning :

En arbetsgivare som påstår att ett skriftligt anställningsavtal har upprättats för skens skull, har ansetts ha bevisbördan för att parterna varit överens om att avtalet inte ska tillämpas dem emellan.

» Läs hela rättsfallet AD 2020 nr 34

Lagrum : 34 § avtalslagen (1915:218) | 6 c § lagen (1982:80) om anställningsskydd | 24 § semesterlagen (1977:480) | Artikel 8 förordning (EG) nr 593/2008 om tillämplig lag för avtalsförpliktelser (Rom I)

Parter i Arbetsdomstolen ( Privata sektorn ) : Rörsvets i Sverige AB & T.L.

Ombud : Thomas Öberg

Ledamöter i Arbetsdomstolen : Jonas Malmberg, Anna Middelman, Per Ewaldsson, Maria Möller, Göran Söderlöf, Lenita Granlund och Elisabeth Mohlkert. Enhälligt.
Rättssekreterare : Klara Hedlund

Dela :

2018 ( 2 st. )

Prejudikat : AD 2018 nr 79 meddelad Enhällig
Överklagat ( ändrat ) – Dom ]

| |  ]

Sammanfattning :

En taxiförare väckte talan mot sin före detta arbetsgivare, ett taxibolag, med krav på obetald lön. Arbetsgivaren invände att lön betalats bl.a. genom att taxiföraren fått behålla kontantersättningar från kunder i taxirörelsen. Fråga om vem av parterna som har bevisbördan vid tvist om betalning, redovisning, av de omtvistade kontantersättningarna har skett. Även fråga om lönebetalning skett på annat sätt. Vidare fråga om rättegångskostnadernas fördelning.

» Läs hela rättsfallet AD 2018 nr 79

Lagrum : 18 kap. 6 §, 7 § och 14 § rättegångsbalken (1942:740) | 5 kap. 2 § lagen (1974:371) om rättegången i arbetstvister

Parter i Arbetsdomstolen ( Privata sektorn ) : E.K. & Sollentuna Cab AB i konkurs

Ombud : Anita Bigosinska & Kjell Nordenås

Ledamöter i Arbetsdomstolen : Karin Renman, Peter Syrén, Kerstin G Andersson, Claes Frankhammar, Katarina Novák, Carina Lindberg och Jörgen Andersson (f.d. enhetschefen i Landsorganisationen; tillfällig ersättare). Enhälligt.
Rättssekreterare : David Sandström

Dela :

Prejudikat : AD 2018 nr 58 meddelad Enhällig
Överklagat ( ändrat ) – Beslut ]

| | |  ]

Sammanfattning :

Bevisvärdering vid prövning av yrkande om interimistiskt förordnande att anställning trots avskedande ska bestå till dess tvisten har slutligt avgjorts.

» Läs hela rättsfallet AD 2018 nr 58

Lagrum : 18 § och 35 § lagen (1982:80) om anställningsskydd

Parter i Arbetsdomstolen ( Privata sektorn ) : Baneservice Skandinavia AB & M.M.

Ombud : Jennie Eriksson & Maria Gill

Ledamöter i Arbetsdomstolen : Jonas Malmberg, Inger Andersson, Berndt Molin, Jan-Peter Duker, Göran Söderlöf, Carina Lindberg och Ing-Marie Nilsson. Enhälligt.
Rättssekreterare : Hannah Edström

Dela :

2017 ( 1 st. )

Prejudikat : AD 2017 nr 4 meddelad Enhällig
Överklagat ( ändrat ) – Dom ]

| | | |  ]

Sammanfattning :

En arbetstagare har utfört arbete under cirka två och att halvt år på en restaurang. Arbetstagaren har gjort gällande att han inte fått någon lön utbetald, medan arbetsgivaren menar att han betalat lön kontant till arbetstagaren. En fråga rör därmed om arbetsgivaren kunnat styrka att kontant betalning skett. Därutöver bl.a. frågor om när arbetet påbörjades och vilken lön som avtalats.

» Läs hela rättsfallet AD 2017 nr 4

Parter i Arbetsdomstolen ( Privata sektorn ) : M.T. & S.S. med uppgiven firma Rodis Restaurang & Pizzeria

Ombud : Carl Adam Åhnberg

Ledamöter i Arbetsdomstolen : Cathrine Lilja Hansson, Karin Hellmont, Christer Måhl, Charlott Richardson, Helena Linde, Håkan Löfgren (f.d. ombudsmannen i Landsorganisationen; tillfällig ersättare) och Anders Hammarbäck. Enhälligt.
Rättssekreterare : Tobias Bergkvist

Dela :

2014 ( 2 st. )

Prejudikat : AD 2014 nr 90 meddelad Enhällig
DirektstämtDom ]

| | | | |  ]

Sammanfattning :

Fråga om det funnits laga grund för att avskeda en arbetstagare som påstås ha utsatt en kollega för oönskade närmanden på arbetsplatsen bl.a. genom att vid ett tillfälle ta tag i henne och kyssa henne mot hennes vilja.

» Läs hela rättsfallet AD 2014 nr 90

Lagrum : 18 § lagen (1982:80) om anställningsskydd

Parter ( Privata sektorn ) : Attendo Sverige AB & Föreningen Vårdföretagarna & Svenska Kommunalarbetareförbundet

Ombud : Joakim Lindqvist & Lars Bäckström

Ledamöter i Arbetsdomstolen : Carina Gunnarsson, Ulla Erlandsson, Christer Måhl, Claes Frankhammar, Håkan Torngren, Malin Ackholt och Bengt G. Nilsson. Enhälligt.
Rättssekreterare : Pontus Bromander (tidigare Woxner)

Dela :

Prejudikat : AD 2014 nr 28 meddelad Enhällig
DirektstämtDom ]

| | | | |  ]

Sammanfattning :

Ett bolag utförde tidigare städning av tåg enligt ett avtal med SJ. Som en följd av att avtalet med SJ skulle upphöra sade bolaget upp de arbetstagare som arbetade med tågstädningen. Efter att avtalet upphört utför SJ tågstädningen i egen regi. Inför övertagandet av tågstädningen rekryterade SJ personal för detta arbete. Fråga om det har skett en verksamhetsövergång enligt 6 b § anställningsskyddslagen till SJ. Vidare fråga om SJ har gjort sig skyldigt till åldersdiskriminering dels genom att avvisa en begäran från förbundet om att frivilligt överta de uppsagda arbetstagarna, dels genom att i rekryteringsförfarandet inte erbjuda vissa av de uppsagda arbetstagarna de anställningar dessa sökt.

» Läs hela rättsfallet AD 2014 nr 28

Lagrum : 6 b § första stycket och 7 § tredje stycket lagen (1982:80) om anställningsskydd | 1 kap. 4 § och 2 kap. 1 § samt 6 kap. 3 § diskrimineringslagen (2008:567) | Rådets direktiv 2001/23/EG av den 12 mars 2001 om tillnärmning av medlemsstaternas lagstiftning och skydd för arbetstagares rättigheter vid överlåtelse av företag, verksamheter eller delar av företag eller verksamheter | Artikel 10.1 i rådets direktiv 2000/78/EG av den 27 november 2000 om inrättande av en allmän ram för likabehandling | Artikel 19.1 i Europaparlamentets och rådets direktiv 2006/54/EG av den 5 juli 2006 om genomförandet av principen om lika möjligheter och likabehandling av kvinnor och män i arbetslivet (omarbetning)

Parter ( Privata sektorn ) : Almega Tjänsteförbunden & Facket för Service och Kommunikation (SEKO) & SJ AB

Ombud : Anders Wilhelmsson & Annett Olofsson & Lars Bäckström

Ledamöter i Arbetsdomstolen : Jonas Malmberg, Hans Blyme, Christer Måhl, Ari Kirvesniemi och Staffan Holmertz (f.d. förhandlingschefen i Svenska Elektrikerförbundet; tillfällig ersättare). Enhälligt.
[ Enkönad manlig sammansättning; diskrimineringssammansättning ]
Rättssekreterare : Pontus Bromander (tidigare Woxner)

Dela :

2013 ( 3 st. )

Prejudikat : AD 2013 nr 74 meddelad Enhällig
DirektstämtDom ]

| | | | | |  ]

Sammanfattning :

En kvinna som erbjudits anställning som säljare har sedan hon meddelat arbetsgivaren att hon var gravid inte tillträtt tjänsten. Kvinnan har gjort gällande att bolaget återtagit anställningserbjudandet med anledning av graviditeten. Fråga om bolaget gjort sig skyldigt till könsdiskriminering och brott mot missgynnandeförbudet i föräldraledighetslagen.

» Läs hela rättsfallet AD 2013 nr 74

Lagrum : 1 kap. 4 §, 2 kap. 1 §, 5 kap. 1 § och 6 kap. 3 § diskrimineringslagen (2008:567) | 16 §, 22 § och 24 § föräldraledighetslagen (1995:584)

Parter ( Privata sektorn ) : Diskrimineringsombudsmannen & Fagesta Hygien AB

Ombud : Anna Rosenmüller Nordlander & Elin Awerstedt & Ulrika Dietersson

Ledamöter i Arbetsdomstolen : Carina Gunnarsson, Gösta Ihrfelt, Kerstin G Andersson, Kerstin Brodowsky och Anders Hammarbäck. Enhälligt.
[ Diskrimineringssammansättning ]
Sekreterare : Malin Stensbäck

Dela :

Prejudikat : AD 2013 nr 53 meddelad — Med skiljaktig mening
DirektstämtDom ]

| | |  ]

Sammanfattning :

Tvist om giltighet av avskedande. Fråga om en arbetstagare uppträtt hotfullt och aggressivt mot sin chef, om arbetstagaren använt ett olämpligt språkbruk och om denne vägrat svara på frågor om sina arbetsuppgifter.

» Läs hela rättsfallet AD 2013 nr 53

Lagrum : 18 § lagen (1982:80) om anställningsskydd

Parter ( Privata sektorn ) : SKF Sverige Aktiebolag & Teknikarbetsgivarna & Unionen

Ombud : Hanna Alsén & Roland Bergkvist

Ledamöter i Arbetsdomstolen : Jonas Malmberg, Dag Ekman, Inga Jerkeman, Kerstin Brodowsky (skiljaktig), Anders Hagman, Staffan Holmertz (f.d. förhandlingschefen i Svenska Elektrikerförbundet; tillfällig ersättare) och Margareta Zandén.
Sekreterare : Martin Ulfving

Dela :

Prejudikat med Sören Öman : AD 2013 nr 12 meddelad Enhällig
Överklagat ( ändrat ) – Dom ]

| | | |  ]

Sammanfattning :

Fråga om ogiltigförklaring av avskedande på grund av bland annat sexuella trakasserier innefattande även fråga om arbetsgivaren till följd av den så kallade tvåmånadersregeln i 18 § anställningsskyddslagen förlorat rätten att till grund för avskedandet åberopa samtliga tillfällen av sexuella trakasserier.

» Läs hela rättsfallet AD 2013 nr 12

Lagrum : 18 § lagen (1982:80) om anställningsskydd

Parter i Arbetsdomstolen ( Privata sektorn ) : Mångkulturell Hemtjänst i Stockholm AB & S.A.

Ombud : Anders Karlsson & Henric Ask

Ledamöter i Arbetsdomstolen : Karin Renman, Sören Öman, Kurt Eriksson, Charlott Richardson, Anders Hagman, Sten-Ove Niklasson och Agneta Lindblom Hulthén. Enhälligt.
Sekreterare : Malin Broman Lindfors

Dela :

2012 ( 2 st. )

Prejudikat : AD 2012 nr 88 meddelad Enhällig
Överklagat ( fastställt ) – Dom ]

| | |  ]

Sammanfattning :

Sedan en taxichaufför väckt talan mot sin före detta arbetsgivare, ett taxibolag, med krav på obetald lön och semesterersättning, har arbetsgivaren kvittningsvis åberopat motfordran avseende påstått oredovisade kontantersättningar från kunder i taxirörelsen. Fråga om vem av parterna som har bevisbördan vid tvist om betalning, redovisning, av de omtvistade kontantersättningarna har skett. Även fråga om det har avtalats mellan parterna att semesterlön ingick i månadslönen.

» Läs hela rättsfallet AD 2012 nr 88

Lagrum : 26 § och 28 § semesterlagen (1977:480)

Parter i Arbetsdomstolen ( Privata sektorn ) : B.D. & Örebroaren Taxi AB

Ombud : Johanna Näslund

Ledamöter i Arbetsdomstolen : Cathrine Lilja Hansson, Hans Blyme, Per-Anders Edin, Charlott Richardson, Gun Tidestav, Eva-Lena Danielsson och Ing-Marie Nilsson. Enhälligt.
Sekreterare : Pontus Bromander (tidigare Woxner)

Dela :

Prejudikat : AD 2012 nr 34 meddelad Enhällig
Överklagat ( ändrat ) – Dom ]

| | | |  ]

Sammanfattning :

Huvudsakligen fråga om ett av två skriftliga anställningsavtal upprättats för skens skull. Därutöver fråga om arbetstagaren fått full betalning för utfört arbete.

» Läs hela rättsfallet AD 2012 nr 34

Parter i Arbetsdomstolen ( Privata sektorn ) : H.A.Z. & H.G. AB

Ombud : Adam Grabavac & Ulrika Runelöv

Ledamöter i Arbetsdomstolen : Cathrine Lilja Hansson, Hans Blyme, Mårten Holmström, Bengt Huldt, Rigmor von Zweigbergk, Maria Hansson och Bo Almgren. Enhälligt.
Sekreterare : Hanna Svensson

Dela :

2009 ( 1 st. )

Prejudikat : AD 2009 nr 86 meddelad Enhällig
Överklagat ( ändrat ) – Dom ]

| | | | |  ]

Sammanfattning :

En enhetschef vid ett större bolag i byggnadsbranschen har använt bolagets medel för bl.a. hyra och utrustning av en verkstadslokal, lösen av billån samt inköp av däck, gokarter, radiostyrda objekt och båtartiklar. Bolaget har gjort gällande att kostnaderna varit verksamhetsfrämmande och att arbetstagaren därför är skyldig att ersätta den skada han vållat genom sitt agerande. Fråga om bevisbördan för att bolaget orsakats skada samt om skäl föreligger för att begränsa eller jämka arbetstagarens skadeståndsansvar.

» Läs hela rättsfallet AD 2009 nr 86

Lagrum : 4 kap. 1 § skadeståndslagen (1972:207)

Parter i Arbetsdomstolen ( Privata sektorn ) : L-O.P. & NCC Construction Sverige Aktiebolag

Ombud : Anders Norman & Andreas Welin & Björn Djupmark & Ingvar Zöögling

Ledamöter i Arbetsdomstolen : Inga Åkerlund, Dag Ekman, Christer Måhl, Karl Olof Stenqvist, Kent Johansson, Jörgen Andersson (f.d. enhetschefen i Landsorganisationen; tillfällig ersättare) och Inger Efraimsson. Enhälligt.
Sekreterare : Niklas Berthelson

Dela :

2008 ( 2 st. )

Prejudikat : AD 2008 nr 58 meddelad Enhällig
Överklagat ( ändrat ) – Dom ]

| | |  ]

Sammanfattning :

Fråga om en arbetstagare blivit avskedad eller frånträtt sin anställning. I målet, som också gällt en lönefordran, har arbetsgivaren bestritt ett löneyrkande med åberopande av en lönekvittens i original. Arbetstagaren har invänt att hans namnteckning är förfalskad. Arbetsdomstolen har funnit att arbetstagaren inte har lyckats göra antagligt att så är fallet, och godtagit kvittensen som bevis.

» Läs hela rättsfallet AD 2008 nr 58

Parter i Arbetsdomstolen ( Privata sektorn ) : Förvaltningsbolaget mersmak i Lund Aktiebolag & N.Z.

Ombud : Hans-Ola Mårtensson & Torgny Dahlberg

Ledamöter i Arbetsdomstolen : Inga Åkerlund, Ulrika Stenbeck Gustavson, Eva Plogeus, Gabriella Forssell, Rigmor von Zweigbergk, Staffan Holmertz (f.d. förhandlingschefen i Svenska Elektrikerförbundet; tillfällig ersättare) och Lars E. Rabenius. Enhälligt.
Sekreterare : Maria Vereide Dahlberg

Dela :

Prejudikat med Sören Öman : AD 2008 nr 5 meddelad Enhällig
DirektstämtDom ]

| | | | | |  ]

Sammanfattning :

Fråga om en vidtagen stridsåtgärd varit olovlig därför att den riktats mot ett sådant familjeföretag som enligt bestämmelserna i 41 b § medbestämmandelagen inte får utsättas för stridsåtgärder som har till ändamål att företaget ska träffa kollektivavtal. Även fråga om en avdelning inom förbundet kan hållas ansvarig för den vidtagna stridsåtgärden.

» Läs hela rättsfallet AD 2008 nr 5

Lagrum : 41 b § och 42 § lagen (1976:580) om medbestämmande i arbetslivet | 35 kap. 5 § rättegångsbalken (1942:740)

Parter ( Privata sektorn ) : Industrifacket Metall & Industrifacket Metall avd. 40 Västbo & Wing-Plast Aktiebolag

Ombud : Bo Villner & Håkan Sjöman

Ledamöter i Arbetsdomstolen : Carina Gunnarsson, Sören Öman, Britt Angleryd, Jan Nordin, Anders Hagman, Jörgen Andersson (f.d. enhetschefen i Landsorganisationen; tillfällig ersättare) och Kjell Eriksson. Enhälligt.
Sekreterare : Anders Canemyr

Dela :

2004 ( 2 st. )

Prejudikat : AD 2004 nr 49 meddelad Enhällig
DirektstämtDom ]

| | | |  ]

Sammanfattning :

Fråga om arbetsgivare har gjort sig skyldig till föreningsrättskränkning genom att avbryta en provanställning i förtid.

» Läs hela rättsfallet AD 2004 nr 49

Lagrum : 8 § lagen (1976:580) om medbestämmande i arbetslivet

Parter ( Privata sektorn ) : Cykelringen Aktiebolag & Handelsanställdas förbund

Ombud : Johan Sigeman & Mattias Landgren

Ledamöter i Arbetsdomstolen : Michaël Koch, Brita Swan, Karin Isacsson, Mats Holmgren, Anders Hagman, Thomas Fredén (ombudsmannen i Landsorganisationen; tillfällig ersättare) och Jarl Karlsson. Enhälligt.
Sekreterare : Karin Hellmont

Dela :

Prejudikat : AD 2004 nr 22 meddelad Enhällig
Överklagat ( fastställt ) – Dom ]

| |  ]

Sammanfattning :

En hamnarbetare med algeriskt ursprung uttogs inte till visst övertidsarbete trots att han stod överst på den lista som användes för att fördela övertidsarbetet på ett rättvist sätt mellan de anställda. Arbetsgivarens skäl angavs vara att kranförarna i hamnen av säkerhetsskäl vägrade arbeta med arbetstagaren. Arbetsdomstolen har funnit att det inte har gjorts antagligt att arbetsgivarens åtgärd har innefattat en diskriminering på grund av hamnarbetarens etniska tillhörighet. Talan om skadestånd har därför avslagits.

» Läs hela rättsfallet AD 2004 nr 22

Lagrum : 8 § och 10 § lagen (1999:130) om åtgärder mot etnisk diskriminering i arbetslivet i dess lydelse före den 1 juli 2003

Parter i Arbetsdomstolen ( Privata sektorn ) : A.K.T. & Copenhagen Malmö Port Aktiebolag

Ombud : Claes Sandberg & Pia Schöldström

Ledamöter i Arbetsdomstolen : Michaël Koch, Lars Dirke, Christer Måhl, Peter Ander, Ola Bengtson, Lilian Hindersson och Henry Sjöström. Enhälligt.
Sekreterare : Karin Hellmont

Dela :

2003 ( 1 st. )

Prejudikat : AD 2003 nr 20 meddelad Enhällig
Överklagat ( ändrat ) – Dom ]

| | | | | |  ]

Sammanfattning :

En arbetstagare har fått vikariat hos en kommun som skolbusschaufför. Fråga huruvida omplacering av arbetstagaren till arbete som skolvaktmästare rättsligt sett har inneburit att arbetstagaren blivit skild från anställning som skolbusschaufför. Sedan denna fråga besvarats nekande uppkommer fråga bl.a. om hur länge vikariatet skulle pågå enligt anställningsavtalet. Arbetsgivaren har ansetts ha bevisbördan för sin uppfattning om visstidsanställningens utsträckning i tiden.

» Läs hela rättsfallet AD 2003 nr 20

Lagrum : 4 § lagen (1982:80) om anställningsskydd

Parter i Arbetsdomstolen ( Kommunala sektorn ) : M.J. & Trelleborgs kommun

Ombud : Cecilia Kindgren-Bengtsson & Michael Tuveson

Ledamöter i Arbetsdomstolen : Michaël Koch, Karin Renman, Siv Kimbré, Mats Holmgren, Göran Gräslund, Anders Tiderman och Margareta Zandén. Enhälligt.
Sekreterare : Ulrika Kvarnsjö

Dela :

2002 ( 1 st. )

Prejudikat : AD 2002 nr 13 meddelad Enhällig
DirektstämtDom ]

| | | | |  ]

Sammanfattning :

Fråga om en arbetstagare blivit avskedad från sin tillsvidareanställning eller självmant lämnat den.

» Läs hela rättsfallet AD 2002 nr 13

Lagrum : 4 §, 18 § och 38 § lagen (1982:80) om anställningsskydd | 28 §, 30 § och 32 § semesterlagen (1977:480)

Parter ( Privata sektorn ) : Handelsanställdas förbund & Tensta Tobak – Bröderna SHJK Aktiebolag

Ombud : Mario Ashman & Solveig Sörlien

Ledamöter i Arbetsdomstolen : Michaël Koch, Marianne Jenryd, Bo Jangenäs, Mats Holmgren, Ola Bengtson, Valter Carlsson (f.d. förbundsordföranden i Grafiska Fackförbundet; tillfällig ersättare) och Leif Åkerblom. Enhälligt.
Sekreterare : Catrine Björkman

Dela :

2001 ( 1 st. )