Hem: Teman: Arbetsrätt: Prejudikat med Sören Öman (innan han blev ordförande i december 2015): Ombud ( för arbetstagarsidan ):

Dan Holke

( 6 prejudikat från Arbetsdomstolen med Sören Öman (innan han blev ordförande i december 2015), listas nedan )

[ Ombud ]

Sök kontaktuppgifter till Dan Holke på :

eniro.se | hitta.se | merinfo.se | mrkoll.se | ratsit.se

Sören Öman har troligen inte kontaktuppgifter till personen.

Dan Holke
Aktiv som ombud i Arbetsdomstolen 2000–2015 ( 14 refererade avgöranden ) ( sedan 2000 )

Alla uppgifter om ombudskap för innevarande år har kanske inte hunnit läggas in än.

Andel avgöranden med skiljaktig mening : 57,1% ( 8 / 14 st. )

Genomsnitt för alla refererade avgöranden : 17,7%

Andel överklagade mål : 7,1% ( 1 / 14 st. )

Genomsnitt för alla refererade avgöranden : 23,2%

Ändringsfrekvens : 0,0% ( 0 / 1 st. )

Genomsnitt för alla refererade avgöranden i överklagade mål : 56,8%

Underinstans : Sollentuna tingsrätt

Underinstans: Sollentuna tingsrätt

Dan Holke har varit ombud vid refererade avgöranden med :
64 ledamöter ♀ 29 ♂ 35
13 sekreterare ♀ 11 ♂ 2
22 parter
16 ombud ♀ 3 ♂ 13

Prejudikat från Arbetsdomstolen med Sören Öman där Dan Holke varit ombud för arbetstagarsidan (innan Sören Öman blev ordförande i december 2015) ( 6 st. )

Sök/Filtrera prejudikaten på denna sida :

2015 ( 1 st. )

AD 2015 nr 70 meddelad — Med skiljaktig mening
[  Direktstämt – Dom ]

Britanniaprincipen | Effektivitetsprincipen | Fri rörlighet för tjänster | Kollektivavtal | Laval | Likvärdighetsprincipen | Medbestämmandelagen | Olovliga | Skadestånd | Stridsåtgärd ]

Sammanfattning :

Sedan två svenska fackförbund 2001 respektive 2003 vidtagit stridsåtgärder mot ett norskt bolag har kollektivavtal träffats för arbete ombord på fartyget Sava Star, som var registrerat i Panamas skeppsregister.

Tvist har uppkommit om stridsåtgärderna är otillåtna och om kollektivavtalen är ogiltiga eller oskäliga. Bolaget har yrkat att förbunden dels ska återbetala viss avgifter som bolaget i enlighet med kollektivavtalen betalat till förbunden, dels ska betala skadestånd för ekonomisk förlust som bolaget lidit till följd av stridsåtgärderna. Ett av förbundet har yrkat att bolaget ska betala allmänt skadestånd för att inte ha följt kollektivavtalen i vissa avseenden.

Arbetsdomstolen har inhämtat förhandsavgörande från EU-domstolen i frågan om EES-avtalets regler om fri rörlighet för tjänster, som motsvarar EU-rättens regler om fri rörlighet, är tillämpliga i en situation som den aktuella.

Arbetsdomstolen har, med beaktande av EU-domstolens förhandsavgörande, funnit att bolaget varit tillhandahållare av de sjötransporttjänster som utfördes med Sava Star och att sjötransporttjänsterna omfattades av reglerna om fri rörlighet för tjänster. Arbetsdomstolen har vidare funnit följande. Stridsåtgärderna, som syftade till att kollektivt reglera villkoren för arbetet ombord, försvårade för bolaget att utöva rätten till fri rörlighet för tjänster. Syftet med stridsåtgärderna – att i medlemmarnas intresse säkerställa att skäliga anställningsvillkor tillämpas på besättning i internationell sjöfart och därmed att konkurrerande företag som betalar en rimlig lön till sina anställda inte bestraffas i konkurrenshänseende – utgjorde berättigade mål som är förenligt med fördraget och som kan rättfärdiga begränsningar i den fria rörligheten för tjänster. De krav som förbunden framställde för att avsluta stridsåtgärderna har dock gått utöver vad som varit nödvändigt för att uppnå detta mål och stridsåtgärderna har därför stått i strid med EU-rätten.

» Läs hela rättsfallet AD 2015 nr 70

Sören Öman var : Vice ordförande

Lagrum : 36 § lagen (1915:218) om avtal och andra rättshandlingar på förmögenhetsrättens område | 2 kap. 2 § skadeståndslagen (1972:207) | 25 a §, 54 §, 55 § och 60 § lagen (1976:580) om medbestämmande i arbetslivet | 5 kap. 2 § lagen (1974:371) om rättegången i arbetstvister | Artikel 1 rådets förordning (EEG) nr 4055/86 av den 22 december 1986 om tillämpning av principen om frihet att tillhandahålla tjänster på sjötransportområdet mellan medlemsstater samt mellan medlemsstater och tredje land | Artikel 11 den europeiska konventionen angående skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna (1994:1219) | Europaparlamentets och rådets direktiv 96/71/EG av den 16 december 1996 om utstationering av arbetstagare i samband med tillhandahållande av tjänster

Parter : Fonnship A/S & Seko Service- och kommunikationsfacket & Svenska Transportarbetareförbundet

Ombud för arbetsgivarsidan : Lars Boman

Ombud för arbetstagarsidan : Dan Holke & Stellan Gärde

Ledamöter i Arbetsdomstolen : Jonas Malmberg, Sören Öman, Kurt Eriksson, Karl Olof Stenqvist, Håkan Torngren, Ella Niia (f.d. förbundsordföranden i Hotell- och restaurangfacket; tillfällig ersättare; skiljaktig) och Agneta Lindblom Hulthén (skiljaktig).
Rättssekreterare : Lisa Anestål

2013 ( 1 st. )

AD 2013 nr 34 meddelad — Enhällig
[  Direktstämt – Dom ]

Avvisning | Föreningsrätt | Föreningsrätt | Förhandlingskrav | Jämkning | Stridsåtgärd ]

Sammanfattning :

Under avtalsrörelsen 2012 vidtog ett fackförbund stridsåtgärder mot ett antal medlemsföretag i två arbetsgivarorganisationer. Arbetsgivarorganisationerna har gjort gällande att förbundet kränkt företagens föreningsrätt eftersom stridsåtgärderna dels vidtagits som en reaktion på att medlemsföretagen deltagit i arbetsgivarsamverkan inom Svenskt Näringsliv, dels särskilt riktats mot medlemsföretag vars representanter är verksamma i organ på arbetsgivarsidan.

» Läs hela rättsfallet AD 2013 nr 34

Sören Öman var : Vice ordförande

Lagrum : 4 kap. 7 § lagen (1974:371) om rättegången i arbetstvister | 8 § lagen (1976:580) om medbestämmande i arbetslivet

Parter : Plåtslageriernas Riksförbund & Svenska Byggnadsarbetareförbundet & VVS Företagen

Ombud för arbetsgivarsidan : Anita Hagelin & Henrik Boman & Lars Gellner

Ombud för arbetstagarsidan : Dan Holke & Mattias Landgren

Ledamöter i Arbetsdomstolen : Jonas Malmberg, Sören Öman, Kurt Eriksson, Charlott Richardson, Inger Mattsson Kasserud, Erland Olauson (f.d. förste vice ordföranden i Landsorganisationen; tillfällig ersättare) och Bo Almgren. Enhälligt.
Sekreterare : Martin Ulfving

2012 ( 1 st. )

AD 2012 nr 35 meddelad — Med skiljaktig mening
[  Direktstämt – Beslut ]

Föreningsrätt | Interimistisk prövning | Stridsåtgärder ]

Sammanfattning :

Interimistisk prövning av fråga om stridsåtgärder vidtagits i föreningsrättskränkande syfte.

» Läs hela rättsfallet AD 2012 nr 35

Sören Öman var : Vice ordförande

Lagrum : 2 kap. 14 § regeringsformen (1974:152) | 7 §, 8 § och 14 § lagen (1976:580) om medbestämmande i arbetslivet | 15 kap. 3 § rättegångsbalken (1942:740)

Parter : Plåtslageriernas Riksförbund & Svenska Byggnadsarbetareförbundet & VVS Företagen

Ombud för arbetsgivarsidan : Anita Hagelin & Henrik Boman & Lars Gellner

Ombud för arbetstagarsidan : Dan Holke & Mattias Landgren

Ledamöter i Arbetsdomstolen : Karin Renman, Sören Öman, Berndt Molin, Jan-Peter Duker (skiljaktig), Anders Hagman, Ronny Wenngren och Bo Almgren.
Sekreterare : Inge-Marie Nilsson

2009 ( 1 st. )

AD 2009 nr 89 meddelad — Med skiljaktig mening
[  Direktstämt – Dom ]

Allmänt skadestånd | Direkt effekt | Ekonomiskt skadestånd | Fastställelsetalan | Fri rörlighet | Stridsåtgärd | Utstationering ]

Sammanfattning :

Ett lettiskt bolag, som utstationerade arbetskraft från Lettland för arbete vid byggnadsentreprenader i Sverige, utsattes för stridsåtgärder från svenska fackliga organisationer. Stridsåtgärderna, som syftade till att förmå det lettiska bolaget att teckna s.k. hängavtal till byggnadsavtalet, medförde att arbetena avbröts i förtid och att de lettiska arbetstagarna lämnade Sverige. Vid prövning av frågan om stridsåtgärdernas tillåtlighet fann Arbetsdomstolen att det fanns skäl att inhämta förhandsavgörande från EG-domstolen och vilandeförklarade målet. EG-domstolen fann i sin dom med förhandsavgörande bl.a. att stridsåtgärderna stod i strid mot EG-fördraget eftersom de innebar en inskränkning i friheten att tillhandahålla tjänster som inte ansågs motiverad. Arbetsdomstolen har nu prövat de skadeståndsyrkanden som bolaget framställt i målet och funnit att de fackliga organisationerna är skadeståndsskyldiga gentemot bolaget för de brott mot EG-rätten som stridsåtgärderna innebar. Beträffande det yrkade ekonomiska skadeståndet har Arbetsdomstolen ansett att det visserligen får anses klart att bolaget drabbats av ekonomisk skada till följd av stridsåtgärderna, men bolaget har inte kunnat visa att det lidit ekonomisk skada med yrkat belopp. Yrkandet har avslagits. Arbetsdomstolen har ålagt de fackliga organisationerna att betala allmänt skadestånd till bolaget och att stå för merparten av bolagets rättegångskostnader. – Även fråga om tillåtligheten av bolagets fastställelsetalan.

» Läs hela rättsfallet AD 2009 nr 89

Sören Öman var : Vice ordförande

Lagrum : Artikel 10, artikel 46, artikel 49, artikel 50, artikel 55 och artikel 234 EG-fördraget | Artikel 3.1, artikel 3.7 och artikel 3.8 Europaparlamentets och rådets direktiv 96/71/EG av den 16 december 1996 om utstationering av arbetstagare i samband med tillhandahållande av tjänster | 2 kap. 2 § skadeståndslagen (1972:207) | 41 §, 42 §, 54 §, 55 § och 60 § lagen (1976:580) om medbestämmande i arbetslivet | 4 kap. 6 § och 5 kap. 2 § lagen (1974:371) om rättegången i arbetstvister | 35 kap. 5 § rättegångsbalken (1942:740)

Parter : Laval un Partneri Ltd & Svenska Byggnadsarbetareförbundet & Svenska Byggnadsarbetareförbundet avd. 1 & Svenska Elektrikerförbundet

Ombud för arbetsgivarsidan : Anders Elmér & Martin Agell

Ombud för arbetstagarsidan : Dan Holke & Peter Kindblom

Ledamöter i Arbetsdomstolen : Inga Åkerlund, Sören Öman (skiljaktig), Kurt Eriksson (skiljaktig), Jan Nordin, Anders Hagman, Lennart Olovsson (skiljaktig) och Kjell Eriksson.
Sekreterare : Kristina Andersson

2004 ( 1 st. )

AD 2004 nr 111 meddelad — Med skiljaktig mening
[  Direktstämt – Beslut ]

Blockad | Interimistiskt beslut | Stridsåtgärd ]

Sammanfattning :

En svensk arbetstagarorganisation har vidtagit stridsåtgärder mot ett lettiskt bolag, som hyr ut arbetskraft från Lettland till företag som bedriver verksamhet i Sverige. En annan svensk arbetstagarorganisation har vidtagit sympatiåtgärder mot det lettiska bolaget. Bolaget är inte bundet av kollektivavtal i förhållande till någon av de svenska arbetstagarorganisationerna. Bolaget, som är bundet av två kollektivavtal med en lettisk arbetstagarorganisation, hävdar bl.a. att stridsåtgärderna strider mot EG-rätten. Interimistisk prövning av stridsåtgärdernas tillåtlighet.

» Läs hela rättsfallet AD 2004 nr 111

Sören Öman var : Vice ordförande

Lagrum : 15 kap. 3 § rättegångsbalken (1942:740) | 41 § och 42 § lagen (1976:580) om medbestämmande i arbetslivet

Parter : Laval un Partneri Ltd & Svenska Byggnadsarbetareförbundet & Svenska Byggnadsarbetareförbundet avd. 1 & Svenska Elektrikerförbundet

Ombud för arbetsgivarsidan : Anders Elmér & Martin Agell

Ombud för arbetstagarsidan : Dan Holke & Peter Kindblom

Ledamöter i Arbetsdomstolen : Inga Åkerlund, Sören Öman, Christer Måhl, Göran Trogen (skiljaktig), Inger Mattsson Kasserud (skiljaktig), Jörgen Andersson och Henry Sjöström.
Sekreterare : Annica Hellström

2001 ( 1 st. )

AD 2001 nr 106 meddelad — Med skiljaktig mening
[  Direktstämt – Dom ]

Förmögenhetsbrott | Uppsägning ]

Sammanfattning :

En arbetstagare har sagts upp från sin anställning, varvid arbetsgivaren har gjort gällande att arbetstagaren vid två tillfällen skulle ha tillgripit plyfaskivor härrörande från arbetsgivarens industriområde. Fråga om så har varit fallet och om saklig grund för uppsägning har förelegat.

» Läs hela rättsfallet AD 2001 nr 106

Sören Öman var : Vice ordförande

Lagrum : 7 § lagen (1982:80) om anställningsskydd

Parter : SSAB Oxelösund Aktiebolag & Stål- & Metallförbundet & Svenska Metallindustriarbetareförbundet

Ombud för arbetsgivarsidan : Jan Bergman

Ombud för arbetstagarsidan : Dan Holke

Ledamöter i Arbetsdomstolen : Michaël Koch, Sören Öman, Britt Angleryd, Carl Magnus Pontén, Ulf Perbeck, Maud Jansson (skiljaktig) och Henry Sjöström (skiljaktig).
Sekreterare : Katarina Berglund Siegbahn